LivetOmbord

Test: Buster Fish S

Specialskapad för sportfiskaren, stryktålig och lätt nog att fraktas på en obromsad trailer. Buster S Fish är tänkt för kustnära vatten och insjöar. Vi testar lyckan och gränserna i finsk havssjö.

Text: Anna Sandgren • 2015-08-21 Uppdaterad 2024-02-16

 2015-08-21

Test: Buster Fish S

Buster S Fish marknadsförs som en båt “planerad för dig, som värdesätter fiskestunder ombord på en båt som tål hård användning och krävande omständigheter”. Vi väljer tillfälligt bort att prova vår fiskelycka. I stället koncentrerar vi oss på den hårda användningen och de krävande omständigheterna. Det blåser nära 10 meter per sekund och sjön gör uppror utanför finska Nagu. Vi befinner oss i gott sällskap av Buster S Fishs nykläckta och pånyttfödda syskon, men också tillsammans med en hel hoper av båtjournalister från Nordens alla hörn. Syftet är att under ett par dagar köra igenom Busters nyheter för hösten 2015 och våren 2016. Väl i det yttre havsbandet blir det snudd på huggsexa om de större båtarna; bekvämlighetens attraktionskraft lyser här betydligt starkare än äventyrslustan. Jag trotsar murmelströmmen och hoppar glatt ner i aluminiumarmadans egna fiskebåt, som för stunden alltså gapar både folk- och fisktom.

Test: Buster Fish S

Snabbt konstaterar jag att det var klokt att dra på sig sjöstället. Men så är Buster S Fish med sina 4,61 meter inte gjord för öppen havssjö. I de meterhöga vågorna blir det föga förvånande rejält blött. Vi flyger fram över vågorna. Det är riktigt roligt. Självklart orkar vår 30-hästare inte hänga med de betydligt större och starkare Bustersyskonen, men Busters fiskareflirt äter havssjön med imponerande hunger. Skrovet går fint och vi landar förvånansvärt mjukt. Som mest kommer vi med två personer ombord upp i dryga 23 knop, men så har testbåten också en något för stor propeller. När vi väl åter angör hamnen i Nagu är vi ändå bland de första båtarna och garanterat den adrenalinlyckligaste föraren. 

Test: Buster Fish S
På tronen. Den specialutformade stolen kan lätt flyttas mellan för- och akterdäck och erbjuder en lika skön som praktisk fiskeposition.

Buster S Fish är en pigg, välkonstruerad och trygg båt, sin lilla storlek till trots. Framförallt är den praktisk och snudd på pedantiskt välplanerad. Det märks att Buster tagit hjälp av en av Finlands mest välrenommerade fiskeguider. Nya Buster S Fish bygger på det beprövade Buster S-skrovet, men man har nu låtit optimera det för sportfiskaren och speciellt utvecklat en båt som flirtar rejält med den som gillar spinnfiske och vertikaljiggning. Den upphöjda däckslösningen gör att det finns plats för ovanligt många förvaringsboxar under däck, så även arbetsytorna för fiske är goda. Fördäcket är föredömligt täckt med halkfriduk i kompositmaterial, vilket även bidrar till att ge båten ett mer bruksutseende. Båten har två monteringsplatser för fiskestolen (en stol ingår som standard, en andra kan beställas som extrautrustning). Stolen flyttas enkelt mellan akter och för, beroende på var fiskelyckan bedöms bli störst. Uppe på fördäck sitter du smått kungligt. Och även om du inte skulle gilla att fiska så är det härligt att sitta här i en bekväm stol, som dessutom går att snurra runt på bästa direktörsmanér. Förvaringsutrymmena är låsbara, för ett säkert förvar av fiskeutrustningen. Förvaringsfacken är anpassade för att extra, löstagbara förvaringsboxar i plast (av standardmått) ska passa. Här finns också en fiffig fiskesump med syretillförsel. Den längsgående spöboxen på babordssidan sväljer åtta fiskespön. Ovanpå den är ett fast mätband placerat – med utlovad sanningsenlig skala – så att storfiskaren kan mäta hur långa fiskar som fångats. I aktern finns ett fack för batterier och ett för bensindunken. En fördel med alla stuvfack är att det blir enklare att skapa ordning och att man sliper ha prylar liggandes överallt.

Test: Buster Fish S
Hela båten är likt en adventskalender fylld med olika luckor som döljer fiffiga förvaringsfack.
Test: Buster Fish S
Elmotorn fälls ner med ett enkelt handgrepp och styrs med en fjärrkontroll.

Per Gessles populära sommarplåga (Gå & Fiska!) om fisket och den tysta minuten är här dessutom fullt genomförbar. Elmotorn, som fälls ner med ett enkelt handgrepp, gör det möjligt att i princip ljudlöst hålla båten på plats, eller med bidrag av navigatorn köra en förprogrammerad rutt. Hjälpmotorn är ett  smart tillval för den som vill fokusera totalt på fisket. Vår testbåt har en skyddande liten pulpet, försedd med plexiglasruta. Föraren sitter skyddad för vind och visst vattenstänk. Jag hade önskat vindrutetorkare,  men då hade också rutan behövt vara en annan. Det går även att få en flushmonterad navigator monterad som extra tillbehör. Ett stort plus är den låga vikten (298 kilo) som gör att båten kan släpas på en obromsad trailer efter en vanlig personbil.

Test: Buster Fish S
Förarplatsen följer samma enkla, men praktiska manér som Busters övriga småbåtar.

Även om vi inte fick chans att testa fiskelyckan, hoppade vi lyckligt i vågorna och kan konstatera att Buster har lyckats skapa en praktisk fiskebåt, proppad med överraskningar i form av fiffiga förvaringsutrymmen och fylld med hopp- och busglädje. Dessutom stod Buster S Fish pall också för riktigt tuffa omständigheter – även om vår medföljande fiskeguide blev rejält blöt och automatiska vindrutetorkare till solbrillorna plötsligt hamnade överst på min egen “livsnödvändiga” önskelista.

Test: Buster Fish S

Text: Anna Sandgren • 2015-08-21
LivetOmbordTestarkivMotorbåt
Scroll to Top