Dags att kasta ut släpjollen och ersätta med en lättstuvad kajak? Samtliga bilder: Max Carlgren

LivetOmbord

Test: Här är kajaken som ryms i en ryggsäck

Den ryms i en ryggsäck och pumpas upp på sju minuter. Vi testar en ny, uppblåsbar kajak och ställer oss frågan om det är dags att byta ut gummijollen mot en kajak

Text: Anna Sandgren • 2017-08-23 Uppdaterad 2022-06-08

 Som inbiten paddelfantast är jag först skeptisk när jag hör likasinnade prata om uppblåsbara kajaker. Men så når mig ryktet om en ny typ av teknik som ska göra kajaken både styvare och vassare i sjön. Först ut att använda tekniken är Sea Eagle, som har tillverkat uppblåsbara kajaker och SUP-brädor sedan 1968. På den svenska marknaden representeras de av Fritidsportalen. Jag kontaktar dem och får låna en fullastad ryggsäck. 

 

Redo att ändra gamla fördomar kränger jag på mig den 12,7 kilo ”lätta” packningen och vandrar mot närmsta vik. Pump och paddel bär jag i handen. De kan enkelt sättas fast på ryggsäcken för den som vill ha helt fria händer. Jag vecklar snabbt ut kajaken och börjar pumpa – en perfekt uppvärmning inför stundande paddeltur. För den som inte orkar pumpa av egen muskelkraft finns det också en än mer effektiv pump att köpa till. 

Enligt tillverkaren ska det ta sju minuter att pumpa upp kajaken. Det stämmer. Lägg sedan på lite tid för att fästa fenan, sätet och fotstödet, så handlar det om runt tio minuter för att ha en fullt paddlingsredo kajak framför dig. Modellen vi provar heter Razorlite 393rl och är enligt tillverkaren, Sea Eagle, världens första kajak byggd i Drop stitch-teknik. 

Jag bär ner kajaken de sista metrarna till vattnet, smått fascinerad över hur fort det gick att trolla fram en kajak ur ryggsäcken och hur lätt den är att bära. Då den är relativt öppen krävs ingen större balansakt för att smyga ombord.

Test: Här är kajaken som ryms i en ryggsäck
Drop stitch-materialet förbinder de övre och undre lagren i luftkammaren med tusentals trådar och tillåter ett högt tryck, vilket gör kajaken styv.

Jag fattar tag i kolfiberpaddeln och glider iväg. Kajaken skjuter snabbt fart. Den skarpa fören skär genom sjön på ett sätt som överraskar. Men så är också fören, precis som aktern, tillverkad i hård plast. Durken är så hårt pumpad att det inte märks någon större skillnad mot i en konventionell kajak. 

Jag vill prova hur fort det kan gå, så jag paddlar intensivare och mer fokuserat. Onekligen går det inte att jämföra vare sig lättdrivbarhet eller fart med de moderna och superlätta kajakerna för sportpaddling. Men enligt tillverkaren ska det gå att paddla i cirka fyra knop.

Även skrovets form, som är helt rakt längs med vattenlinjen, och kajakens smala bredd (64 cm) bidrar till hastigheten. Enligt Sea Eagle ska Razorlites stela för- och akterformer ge en dubbel konkav funktion, som sedan öppnar sig i en platt planingsyta mitt på kajaken. Designen ska göra att luftfickor kommer in mellan skrovet och vattnet, vilket lyfter kajaken samtidigt som friktionen minskas. 

 

Test: Här är kajaken som ryms i en ryggsäck
Test: Här är kajaken som ryms i en ryggsäck
Att trolla fram en kajak ur ryggsäcken är ett smart sätt att träna armar, mage och balans också under semestern.

Jag ger mig ut på lite mer stökigt vatten och är fortfarande förvånad över hur rakt och säkert kajaken uppträder. Visst blir jag bitvis blöt av överskvättande vatten, men på det stora hela har jag hur roligt som helst och när jag pressar kajaken ännu ett steg känner jag att det här faktiskt är ett flytetyg som duger även som motionskälla för oss mer kräsna. 

Det finns idag en mängd olika uppblåsbara kajaker på marknaden. Priserna varierar stort, från några tusenlappar för de allra enklaste upp till dryga 20 000 kronor för de mer exklusiva. För oss som gillar att paddla och är vana kan det vara värt att lägga lite extra pengar. För den som vill ha en badleksak, eller en instegskajak, duger säkert en billigare variant. Sea Eagles mer tekniskt avancerade modell, Razorlite 393rl, kostar strax under 12 000 kronor. Luftkajak.nu har också ett stort utbud med både kvalitet och priser i olika klasser. 

 Att vi ska ta med oss kajaken på båt- eller bilsemestern eller till landet är en självklarhet. I tanken. I verkligheten blir den ofta kvar hemma. För ett problem med kajaker är att de är otympliga. Därför är den uppblåsbara kajaken ett vettigt alternativ, i varje fall när det nu finns alternativ som duger gott.

Test: Här är kajaken som ryms i en ryggsäck
Att trolla fram en kajak ur ryggsäcken är ett smart sätt att träna armar, mage och balans också under semestern.

 

 

Sea Eagle Razorlite 393rl

Längd: 3,93 meter
Bredd: 0,71 meter
Vikt: 12,7 kilo
Last: En person (136 kilo)
Material: 1 100 Decitex Reinforced
Luftventiler: 3
Dräneringsventiler: 2
Pris: 11  800 kronor
Mer info: www.fritidsportalen.se och luftkanot.se

Världspremiär: Superlätta elmotorn Scubajet kan monteras på allt som flyter

TV: Följ med på en tur till en mäktig båtkyrkogård

Skoterförare välte kajaker efter tillsägelse


Text: Anna Sandgren • 2017-08-23
LivetOmbordTestarkivTesterBåttestPraktiskt BåtägandeTest
Rulla till toppen