Båtnytt har motionerat tre små styrpulpetbåtar från Linder, Pioner och Buster med Yamahas nya 25-hästare på akterspegeln. Kolla in vilken som drog längsta strået. Samtliga bilder: Mikael Mahlberg

LivetOmbord

Stort test: Tre perfekta småbåtar

En enkel snurrebåt med styrpulpet förgyller vistelsen vid sommarstugan. Båtnytt testar tre favoriter bestyckade med likadana 25-hästare. Vilken är bäst?

Text: Mikael Mahlberg • 2017-08-29 Uppdaterad 2022-05-16

Med styr­pulpet blir resan så mycket behagligare än rorkult. En motor på 20-30 hästkrafter räcker för toppfarter på 25 knop. Resan till fiskestället eller badön går därför betydligt snabbare än med en liten roddbåt med snurra. Ändå är våra tre testbåtar från kända Linder, Buster och Pioner så enkla att köra att du tryggt kan släppa ut tonåringarna. Vikten är också så låg att du enkelt kan traila dem eller dra upp dem på land.

Alla tre båtarna är motoriserade med Yamahas nya 25-hästare. Den väger bara 57 kilo och passar bra till de ­lätta båtarna. Styrkan räcker för att båtarna ska komma upp i plan även med tre eller fyra personer ombord. Du kan till och med dra en lättare vattenskidåkare.

Prenumerera på Båtnytt här

Även om motorerna är likadana, skiljer sig våra tre testbåtar åt. Pioner är den norska, rotationsgjutna plastbåten med bra pris. Linder är den lätta insjöbåten, fiskarens favorit. Buster är byggd för större fjärdar. Vilken som passar dig bäst kan du läsa om på följande sidor.

Stort test: Tre perfekta småbåtar
Först 2018 års modell är typgodkänd för Yamahas, nya lätta 25-hästare. Men även en 20-hästare räcker till en toppfart på drygt 20 knop.

Pioner 14 Active

Pioner 14 Active överraskar med bra pris och en bekväm inredning. Polyetenplasten är tålig mot stötar och slag, men frågan är hur styrpulpetens infästning håller i längden.

Norska Pioner bygger båtar i ­rotationsgjuten plast. Ett polyetenpulver läggs i en form, som sedan roterar i en 300 grader varm ugn. Pulvret smälter, fördelas i formen och vips, efter en timme är en Pioner 14 Active färdigbakad!

Metoden har flera fördelar. Produktionen går snabbt, är billig och båten kan förses med en mängd små detaljer som är ingjutna i skrovet. Pioner 14 Active är den bekvämaste båten i testet. Föraren har ett vadderat ryggstöd som gör Pioner överlägset skönast att ratta lite längre sträckor. ­Båten är tryggt nog säkerhetsmärkt av Det Norske Veritas och kan bära fyra personer som ledigt ryms på de tre tofterna. Plastinredningen är mjuk och till skillnad från alubåtarna i testet finns här inga vassa kanter eller hörn att göra sig illa på.

Pioners inredning är betydligt mer välarbetad än de enklare alubåtarnas. Bland finesserna kan nämnas den stora motorbrunnen, som skyddar mot att vågor tränger in när man backar mot vinden. Här ryms också tampar. Ankaret kan fästas i badstegen som är ingjuten i akterspegeln. Bredvid bensintanken under aktertoften hittar jag avdelade, små stuvfack så att tampar och småprylar slipper samsas med bränslespillet. 

Mugghållare är ingjutna i plasten vid förtoften. Ett ­större stuvfack finns i mittoften.

Föraren sitter som sagt bekvämt, i skydd av pulpeten. Komfortfinesserna är: 12-voltsuttag för mobiltelefoner, fack för prylar samt en mugghållare. Med 25-hästaren – en likadan motor som i de övriga testbåtarna – kommer jag snabbt upp i plan och vi toppar 25,4 knop. Så fort vi börjar plana över de små, krabba vågorna märks det att båten är rotationsgjuten. Skrovet flexar märkbart, vilket inte känns obehagligt utan snarare verkar som en slags gasfjädring. Gången är mjuk. Pioner 14 Active har också en tendens att bredsladda genom skarpa kurvor, vilket beror på en platt botten men också på det något flexibla plastskrovet.

Åter vid bryggan märker jag byggmenew-module-37todens enda nackdel: pulpeten sitter väl rangligt infäst mot durken. Den flexar 10-15 cm när jag ruskar om den med ena handen. Plasten är helt enkelt inte tillräckligt styv för en solid infästning. Pioner hävdar dock att det flexar – men håller.

Vid en snabb titt ser den norska plastbåten betydligt mer påkostad ut än både Linder och Buster. Som utflyktsbåt är den bäst i test tack vare många sittplatser och DNV-godkännandet för fyra personer. Ändå kostar den rotationsgjutna Pioner 14 Active strax under 100 000 kronor med F25, alltså 20 000-30 000 kronor mindre än konkurrenterna i plåt.

Läs mer: Här utser vi testvinnaren 

Stort test: Tre perfekta småbåtar
Det rotationsgjutna plastskrovet är tåligt mot stötar och slag. Om en skada ändå uppstår, går det att laga med en värmepistol och en ny plastbit. De rundade formerna, den mjuka plasten och lätta stuvfacksluckor ­minskar risken att klämma eller slå sig ombord. Säkert!
Stort test: Tre perfekta småbåtar
Med en vikt på bara 200 kilo är Linder en smidig båt att traila och dra upp på land. Bra för fiskaren som mest har båten på trailer.

Linder sportsman 445 max

Linder 445 Max har enkelskrov i aluminium. Det gör den rymlig och lätt att dra upp på land eller trailer. Därför är det insjöfiskarens favorit.

Linder 445 Max gör skäl för namnet. När jag sätter fötterna på aluminiumdurken känns skrovet djupare och bredare än konkurrenternas. Durken ligger lågt i skrovet och är bred. Matkassar, ankare och annat som man vill ställa ned, ligger skyddat. Att sätta ett litet barn på durken känns tryggt.

Båten känns klart störst i testet, trots att den faktiskt är minst och lättast. Anledningen är att Linder är den enda i testet som har ett enkelskrov i aluminium. Det är bara två millimeter tjockt och stjäl minimalt med utrymme från den viktiga insidan, som Linder möblerat traditionellt. Tre tofter, midskepps, i aktern och fören, rymmer ledigt de fyra personer båten är godkänd för. Under kortare färder ryms fler och Linder är tillräckligt stabil för att bära dem, enkelskrovet lutar knappt när jag sätter mig på relingen.

Föraren sitter bakom en enkel pulpet, som dock har drickahållare och ett litet fack (ej vattentätt) för mobil eller solglasögon. Vindskyddet är hyggligt för föraren, dessutom finns plats för upp till en sju tums gps/ekolod – viktigt för den som fiskar seriöst.

Bakpå hänger Yamahas nya 25-hästare, som visar sig vara rätt motor. Ensam ombord kommer jag snabbt upp i plan. Toppfarten är nästan 26 knop, och även med tre normaltunga personer ombord kommer 445 Max upp i 20 knop. Båten känns sportig inne på plattvattnet. Av de tre testbåtarna imponerar Linder Sportsman 445 Max klart mest på min inre 13-åring.

När jag lämnar skyddet från en udde och möter krabb sjö på Älgöfjärden, börjar det lätta skrovet gå oroligt. Båten väger bara 203 kilo, nästan 60 kilo mindre än testets tyngsta båt Buster S1. Därför drar jag ned på farten. Skrovet passar bäst på lugnare vatten. I krabb sjö skramlar och låter det på klassiskt aluminiumbåtsvis också en hel del – tänk ljudet av att hamra på en tom kakburk.

Föraren sitter utan direkt ryggstöd, en miss som går att åtgärda med tillbehöret ryggstöd. Å andra sidan går en sådan här båt oftast korta sträckor, det vanliga utflyktsmålet är ett fiskeställe eller ö som sällan ligger längre bort än en halvtimme. Komforten på förarplatsen går därför att leva med.

Stuvfack är det däremot ont om ombord. I mittoften huserar bränsletanken på 25 liter. Endast i aktertoften, bredvid batteriet, finns ett litet utrymme för öskar, tampar och annat som man vill ha med sig. Ett litet vattentätt fack i styrpulpetens framkant rymmer bruksanvisning och annat fuktkänsligt som alltid bör finnas ombord.

Linder väger endast 203 kilo och det gör den lättast av båtarna att dra upp på land vid vinterförvaringen. Men enkelskrovet saknar självläns. Visserligen pumpar en automatisk länspump ut slagvattnet, men vad händer när batteriet tar slut? Då är Busters och Pioners självlänsar bättre.

Tack vare låg vikt och rymligt inre är Linder insjö­fiskarens favorit.

Läs mer: Här utser vi testvinnaren

Stort test: Tre perfekta småbåtar
De höga dubbla hajfenorna ingår i standardutrustningen och gör ombordstigningen både enklare och säkrare.
Stort test: Tre perfekta småbåtar
Ett tyst, stabilt skrov och lugna sjöegenskaper gör Buster S till favoriten i hårt väder. Buster S1 har självlänsande durk. Praktiskt, men det ger också något mindre inner­utrymmen eftersom durken hamnar högre upp.

Buster S1

Buster S har de bästa sjöegenskaperna av de tre båtarna. Det här är rätt val för den som fiskar på större vatten.

Jag tar hjälp av två tyska båtjournalister. De sätter varsin fot och 200 kilo på relingen, men Buster S1 lutar ändå knappt. Med flytmaterial i friborden är Busters näst minsta modell en stabil och trygg båt, något företaget framhävt i sina broschyrer sedan 1980-talet.

Sjöegenskaperna är utmärkta för båtstorleken. Toppfarten med 25-hästaren är snudd på densamma för alla tre båtarna, Buster toppar 25,6 knop. Planingströskeln är märkbar med en person ombord. Men väl ute på sjön går Buster S1 betydligt mjukare och studsar mindre på vågtopparna än Linder. Här märks också skillnaden mellan Linders enkelskrov och Busters dubbelskrov, som är tystare i sjön. Åkturen är betydligt skönare. Buster har också en stor motorbrunn som hindrar vågor att tränga in i sittbrunnen, en viktig säkerhetsdetalj för den som ger sig längre ut på havet.

S1 betyder på Busterspråk en enkel styrpulpet på styrbordssidan. Vår testbåt saknar mittoft och är därför lätt att gå runt i – smidigt för den som vill fiska. Men 4 300 kronors påslag för att få den tredje toften känns dyrt.

Stuvfacken är störst i testet, ett finns i aktern bredvid bensindunken och det andra i förtoften. I fören återfinner vi också en klassisk, praktisk Buster-detalj: skrovnumret är instansat i fördäcket, som är trubbigt, brett och lätt att stiga iland från. Det så kallade hajfeneräcket är tillval men rekommenderas för trygg ombordstigning.

Buster S1 har också som enda båt i testflottan en ordentlig självläns och vattnet som stänker in rinner faktiskt ut under gång. Du kan därmed också lämna båten obevakad vid bryggan under ett rejält regnväder.

Men självlänsen och de tjocka friborden med flytmaterial gör också Buster S1 trängre än Linder, testets andra alubåt. Durken ligger högt och passagerarna sitter i nivå med relingen. Vid ett tillfälle glider mobiltelefonen ur min bakficka, och det är rena turen att den landar i den för tillfället torra motorbrunnen och inte kanar rätt ut i havet. En liten sarg akterut hade löst detta problem.

Föraren sitter hyggligt skyddad bakom styrpulpeten om än inte lika bra som på Linder, har lagom avstånd till ratten men saknar ryggstöd vilket gör längre resor obekväma. Vi saknar också ett fack för småpinaler som mobil – speciellt då 12-voltstuttag för laddning sitter bredvid ratten.

Buster har alltså de bästa sjöegenskaperna och känns också bäst byggd. Skrovet är solitt, detaljerna känns välarbetade. Så är också S1 dyrare än konkurrenterna i testet,
138 000 kronor med Yamahas 25-hästare.

Läs mer: Här utser vi testvinnaren

Stort test: Tre perfekta småbåtar
Det är lätt att ta sig ombord via det breda förskeppet. Hajfena förenklar ombordstigningen ännu mer, men är tillval.

Och testvinnare är…

Efter en dags flängande över fjärdarna utanför Djurö känner vi de tre testbåtarna utan och innan.

Buster S1 imponerar med hög byggkvalitet och sjöegenskaper som gör att vi vågar hålla full fart i den ihållande brisen på Älgöfjärden. Stora stuvutrymmen är en annan   genomtänkt detalj. Buster S1 är den båt vi helst sätter oss i om vi ska åka på utflykt långt ut på havet.

Ändå känns Buster-konceptet med självläns och tjocka skrovsidor bättre avpassat för större båtar. Skrovet blir trångt, och besättningen sitter snarare på båten än i den. Priset är också högt.

Linder Sportsman 445 Max är insjöfiskarens val. Den lätta, rymliga båten passar bra på lugnare vatten och är lätt att slänga upp på en trailer. Men på större fjärdar och vågor känns Linder Sportsman 445 Max som en väl lätt båt.

Testlagets favorit blir Pioner 14 Active. Den bekväma inredningen, bra skrov och många detaljer gör den till ett bra val oavsett om du ska fiska, åka på utflykt eller skjutsa ut gästerna till sommarstugan. Den mjuka plasten och de rundade hörnen gör det tryggt för barn att vistas ombord. Pioner 14 Active har också överlägset bäst pris, 20 000 – 30 000 kronor lägre än både Buster och Linder.

Stort test: Tre perfekta småbåtar

Här läser du alla våra tester av Pionerbåtar gratis


Text: Mikael Mahlberg • 2017-08-29
LivetOmbordTestarkivBåttestTest
Rulla till toppen