Så här mycket snyggare och fräschare blev toaletten efter arbetet // Foto: Johan Cooke

Gör det själv

Gör det själv: Lyxig teaktoalett för under 2 000 kronor

Träribbor på durken, ny spegel och en praktisk trähylla. För bara 1 900 kronor trollades det plastiga toautrymmet bort.

Text: Johan Cooke • 2021-11-25 Uppdaterad 2022-04-27

Toalettutrymmet i min 17 år gamla segelbåt, en Bavaria Match 38, gav ett plastigt och torftigt intryck. För flera år sedan bytte jag ut den trasiga blandaren med duschhandtag. Våren 2021 var det dags att höja mysfaktorn i toautrymmet, och det gjordes för en billig peng.

Det viktigaste var att snygga till toadurken med träribbor. Avsaknaden av trägolv i toautrymmet gav nämligen ett ofräscht intryck. Hårstrån, blöta skoavtryck och annan smuts syntes tydligt på den vita och plastiga durkytan. På durken, som är förenad med en innermodul, syntes även en missprydande triangelformad golvbrunn som dränerar duschvattnet. I samma veva valde jag att byta den krackelerade spegeln och att därintill med en trähylla delvis dölja den fastskruvade och trista plastskivan som täcker septiktanken.

Att beställa ett fabrikstillverkat teakgolv till toadurken från Bavarias återförsäljare kostar drygt 5 000 kronor. Sådana teakdurkar finns dock inte att beställa till alla äldre Bavariamodeller.

Ett minst lika bra och billigare alternativ är att fixa ett trägolv själv. I min förra båts toautrymme med plastdurk valde jag trätrall som används mest till uterum eller på balkonger (artikel i PB nr 5/2018). Trätrallen, som finns i olika träslag, säljs i välsorterade byggvaruhus.

Nu ville jag prova en annan lösning för toadurken. På nätet fann jag en träduschmatta, gjord av träribbor av teak, idealisk för användning i duschutrymmen. Ribborna är framställda av certifierad teak.

Golvytan i toautrymmet är 60×67 centimeter, så jag beställde en duschteakmatta med måtten 60×80 centimeter på webbshopen newport.se. Jag betalade 495 kronor för mattan, som finns i olika storlekar.

Innan du köper en trätrall eller en duschmatta av trä ska du kontrollera om toadurken har ett fall och är konstruerad för dusch med länspump.

Då måste du kanske kapa träribborna snyggt för att följa durklutningen, kanske på flera ställen. Ett alternativ är att med till exempel möbeltassar av plast höja trädurken så att den blir plan ovanför fallet på plastdurken.

Durken i toautrymmet ombord på min båt har ett ytterst litet fall mot golvbrunnen och bara åt en riktning. Då kunde duschmattan placeras plant mot durken.

Det är enkelt att rengöra plastdurken under duschmattans ribbor. Jag lyfter bara bort duschmattan och gör sedan rent med svamp, såpa och varmvatten från duschen.

Tack vare genomgående flexibla plaströr, som håller ihop ribborna, kan mattan även rullas ihop och spolas ren på bryggan, eller i sittbrunnen om båten skulle sakna en färdiginstallerad golvbrunn för dusch. Den enda nackdelen med duschmattan är att ståhöjden blir lite lägre, eftersom ribborna är 1,3 centimeter höga.

Befintliga speglar ombord kan antingen vara limmade eller monterade med dubbelhäftad tejp. Min krackelerade plastspegel med de ungefärliga måtten 60×68 centimeter kunde jag försiktigt bända loss med spårmejslar. Det visade sig att spegeln var fäst just med dubbelhäftad tejp. Vore den limmad mot skottet skulle det bli betydligt svårare att få bort den. Då lär pianotråd vara mycket bra att skära med mellan baksidan av spegeln och skottet.

Den gamla plastspegeln, med en tjocklek på 3 millimeter, användes som mall när glasmästaren skar till en ny plastspegel som jag sedan monterade med dubbelhäftande tejp. En spegel av glas går sönder lättare och är tyngre. Men en glasspegel är i gengäld billigare än en plastspegel.

Slutligen monterade jag en liten vägghylla för att dölja delar av den fula täckskivan till septiktanken. Jobbet med duschmattan, spegeln och trähyllan var enkla att göra.

För bara 1 896 kronor blev toautrymmet mycket fräschare.

TEXT & FOTO: JOHAN COOKE


Text: Johan Cooke • 2021-11-25
Gör det självBavariaDurkGör det självJohan CookeTeakToalett
Rulla till toppen