Få fräschare luftflöde ombord genom att byta ut ventilatorn på rufftaket. Praktiskt Båtägande guidar dig på vägen. Samtliga bilder: Martin Leisborn.

Gör det själv

Gör det själv: Så byter du däcksventilator

Fräscha ventilatorer ger fräschare luft, mindre kondens och mindre mögel i kabinen. Praktiskt Båtägande visar hur du monterar nya.

Text: Martin Leisborn • 2017-10-26 Uppdaterad 2021-12-08

Tusentals båtar som tillverkades under 60-talet och framåt dekorerades med den där skinande, silverglänsande plåtventilatorn från Electrolux på rufftaket. Likadant som på husvagnar, fast deras var av oftast av plast. Under många år gjorde de ett hyfsat bra jobb och fyllde en oerhört viktigt funktion ombord på en båt, nämligen att möjliggöra god luftcirkulation. Om båten i övrigt var välplanerad för tilluft och inre flöde blev resultatet inte alls så tokigt och luften cirkulerade och byttes av sig själv. Men nu har det gått några decennier, och är din ventilator original är det säkert dags för byte.

Det finns flera anledningar till att byta innan den går sönder. Plasten blir med åren skör och om du inte byter i tid kan det sluta med ventilreglaget går av och du står där med det lilla handtaget löst i handen. Dessutom kan det finnas fripassagerare som bor där inne. När jag till slut monterade bort de gamla Elektroluxerna och resterna av deras tätningar i min båt, kröp det ut en mindre koloni små, små myror. Eller var det spindlar? Det verkade även som att fler småkryp var på gång att kläckas i plastringarnas dolda rum. För att inte tala om svartmöglet som hade trivts där inne. Vill du ha fräsch ventilation kan det alltså finnas god anledning att åtminstone öppna och rengöra. Dock finns risken att de trettio eller fyrtio år gamla delarna går sönder i processen, och då blir det hur som helst nödvändigt att sätta dit nytt.

Läs mer: Läsartips – så kollar du enkelt en bordgenomföring

Ytterligare en anledning till att överväga byte är att ventilationen i många fall bör förbättras. Den ursprungliga designen byggde på självcirkulation kan ha varit otillräcklig. För att undvika kondens och mögel behöver kanske mer luft cirkulera, kanske till och med på vintern. Därför kan en ventilator med inbyggd fläkt vara en god investering. Det finns många bra modeller, varav de flesta har en egen liten solcell som driver dem. 

I min båt, en Ballad från 1976, fanns två gamla Elektroluxventilatorer på rufftaket som troligtvis var i original. Under en tid hade jag sett vissa varningstecken: missfärgningar och rost runt innerflänsen och dess skruvar plus synligt svartmögel upp i själva mekaniken vittnade om otäthet. När dessutom reglaget en dag blev kvar i min hand fanns ingen återvändo, och frågan var bara vad som skulle dit istället.

Nästa sida: Dessa typer av ventialtorer finns

Projektet i korthet

Svårighetsgrad: Medel.

Kostnader: Cirka 1 500 kr för de valda produkterna.

Tidsåtgång: 3 timmar.

Verktyg: Borr, sticksåg, skruvmejslar, stålborste, kniv, rengöringsmedel.

Efter en stunds googling och ett par besök i olika båttillbehörsbutiker stod det klart att det finns många bra alternativ att välja mellan. Ville jag ersätta de gamla med likadana fanns det sådana att köpa för under 300 kronor. Den enda skillnaden är att de har andra tillverkare och annat produktnamn. Ville jag få dit något med solcell och fläkt fanns det också många att välja mellan, från 500 kronor styck upp till runt 2 000. 

 Huvudtyperna av båtventilatorer:

1. Ventilatorer för båtens naturliga luftcirkulation. Här inräknas de vanliga Elektroluxerna, som faktiskt har fördelen att de är stängningsbara. Men det finns även moderna varianter med automatiskt översköljningsskydd, exempelvis med små pingpongliknande bollar som flyter upp och tätar luftinloppet om vatten skulle skölja över. 

2. Ventilatorer för vinddriven cirkulation, som har en så kallad svanhals på ovansidan, ett vridbart torn som riktas mot eller från vin

den beroende på om luftintag eller luftutsug önskas. Som på gamla oceanångare, fast mycket mindre. De ser, enligt min mening, snygga ut och ger båten en klassisk touch. Jag hittade dock ingen sådan som har inbyggd solcell och fläkt. Dessutom är de ganska höga och blir kanske något man snubblar på.

3. Ventilatorer med eldriven fläkt, som finns i många varianter och priser. Några är höga, andra låga, vissa är av plast och många har kåpa av rostfritt. En del modeller har till och med inbyggda pingpongbollar. Några har ett inbyggt batteri som gör att de fortsätter snurra även på natten. Dock hittade jag ingen som gick att stänga helt. På i stort sett samtliga går det att stänga av fläkten eller till och med att byta rotationshåll och annat, men inte att stänga ventilen helt.

Läs mer: Gör det själv – så servar du travaren

När det gäller ventilatorer i båt kan det vara viktigt att kunna stänga dem, speciellt om de sitter i ett läge som är utsatt för översköljande vågor. Exakt så är det med min ena ventilator, den i toataket framför masten. Där slår vågor över ibland, så den måste gå att stänga. Men den uppe på salongstaket sitter mer skyddad och längre ifrån vågorna. Det som behövs där är en effektiv ventil för luftutsläpp, året runt. Det måste alltså bli någon form av fläkt med solcell där.

Efter att ha tittat och klämt på olika modeller visade det sig även att håldiametern som behövdes var olika, att byggkvaliteten varierar och även att deras trim och flänsar på insidan var mer eller mindre nedstickande och ogenomtänkta. Jag vill inte ha något som ser konstigt ut eller som sänker takhöjden i onödan. Ingen av marknadens samtliga ventilatorer skulle bli perfekt för min båt, visade det sig, men några skulle passa hyfsat. Dags för inköp.

För toan blev det en likadan Elektroluxtyp, fast ny. För salongstaket valdes en solcellsdriven variant av märket RF Day&Night med inbyggt batteri. Nu sitter de på plats och båten har fått förbättrad ventilation med utsikter till renare och torrare innemiljö året runt.

Nästa sida: Steg för steg – så byter du däcksventilatorn

Steg för steg – så byter du däcksventilatorn

(Klicka på bilderna för större format)

Gör det själv: Så byter du däcksventilator
Byte av ventilator, steg 1-9.
Gör det själv: Så byter du däcksventilator
Byte av ventilator, steg 10-15.
Gör det själv: Så byter du däcksventilator
Byte av ventilator, steg 16-21.
Gör det själv: Så byter du däcksventilator
Byte av ventilator, steg 22-27.
Gör det själv: Så byter du däcksventilator
Byte av ventilator, steg 28-33.
Gör det själv: Så byter du däcksventilator
Byte av ventilator, steg 34-39.

Gör det själv: Fixa läckande ruta för en hundring

Gör det själv: Så snyggar du till snobbranden

Test: Vi frostspränger kulventiler – en typ är överlägset sämst


Text: Martin Leisborn • 2017-10-26
Gör det självBåttillbehörGör det självPraktiskt Båtägande
Scroll to Top