Hyllan ovanför ruffluckan må vara en detalj, men en snygg sådan höjer interiörintrycket // Foto: Nils Ahlén
Guide: Ny teakhylla i ruffen
När den gamla teakskivan lades på hyllan och byttes mot en ny var jobbet inte lika lätt som förväntat. Men slutresultatet blev ett lyft.
Det börjar ungefär som vanligt. Det där första besöket i båten på vårkanten. Beroende på tycke och smak och intresse kan det i och för sig inträffa någon gång mellan december och maj!
Det är i alla fall då skepparen får upp ögonen för alla intressanta projekt som vore lagom att stöka över före sjösättningen. I vårt fall är det en liten hylla ovanför ruffluckan som normalt huserar kikare, signalhorn, en bärbar vhf och diverse småprylar.
Ett litet enkelt jobb, helt enkelt. Bara att slå loss listerna runtom, slipa dem, byta ut skivan och kanske betsa och sedan fernissa. Men som vanligt blir det ju inte så enkelt som man tänkt. Listerna runt skivan visar sig sitta fastspikade underifrån, samtidigt som de är limmade från sidan. Våra försök att få bort dem kan mest liknas vid ett försök att göra väldigt dyr tändved.
Nåväl, nya lister runtom måste det bli, helst falsade, som täcker både sidan och en del av skivan. Arbetshypotesen är att införskaffa en teakplanka, stoppa in den i rikt- och planhyveln till önskad tjocklek och sedan göra en fals med handöverfräsen.
Fast det sprack raskt.
Det visade sig att ingen av de närmsta båttillbehörsaffärerna hade teakplank på hyllan. Lika bra det kunde vi å andra sidan tycka när vi såg priset, det är inte billigt. Falsad list är inte heller billigt, men det blev i alla fall inte dyrare.
Nu behövdes bara en teakskiva att börja med. Skivor säljs i olika storlekar, helskivor som är 1220×2440 millimeter, eller kvartsskivor som är 600×1200 millimeter. I det här fallet räcker det bra med en kvartsskiva. Skivor finns i olika material, gemensamt är att en plywood är belagd med ett tunt lager utsvarvat ädelträ, för det mesta teak eller mahogny.
Skivorna kan i sin tur vara tvåsidiga eller ensidiga, beroende på om det ligger ädelträ på bara ena eller på bägge sidorna. I det här fallet räcker det bra med en ensidig skiva eftersom undersidan inte kommer att synas.
Vi kapar till den nya skivan med en klingsåg med fin klinga, från undersidan så att faneret inte spjälkar sig. Rundningen i framkant kapas grovt med en sticksåg innan kopierstålet i handöverfräsen ser till att rundningen blir en exakt kopia av den gamla skivan. Listerna geras med hjälp av gersågen för att skruvas och limmas på plats. Givetvis försänks skruvarna i listen med en pluggborr så att hålen efter pluggning blir i stort sett osynliga.
Med hjälp av en elhyvel och kopierstålet i handöverfräsen hamnar listen runtom i kant med skivan. Eftersom någon i familjen är vansinnigt förtjust i mörkt trä så mahognybetsas hela skivan innan det är dags för sju (!) lager fernissa.
Men, anmärker nu någon i läsekretsen, den där skribenten är han inte bara så slö som man kan bli?
Bara använda elverktyg och inte göra något alls för hand? Jo, det ligger mycket i det, skribenten är extremt slö och älskar sina elverktyg!
Faktiskt är det dessutom så att skribentens bristande händighet till stor del uppvägs av bra elverktyg. Inte är de så dyra heller, många av dem är faktiskt inköpta till förbluffande bra kvalitet på den stora tyska livsmedelskedjan.
Och så är det så vansinnigt roligt när man lär sig att använda dem någorlunda. Med försiktighet naturligtvis, det är ingen kul erfarenhet när slöjdandet får avslutas på akuten. Men en halveftermiddag senare och efter de oanständigt många lagren fernissa kan vi vara nöjda med ett projekt som faktiskt blev klart i tid inför sjösättningen.
Steg för steg – så här gjorde vi.
Alla bilder: Nils Ahlén
PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE
Guide: 7 köpvá�rda segelbåtar från 80-talet
Guide: Montera badplattform på båt med positiv akter
Gör det själv: Montera driftsäkert ankarspel
5 saker som gör det lättare att sälja din båt
Text: Nils Ahlén • 2021-08-19
Båtnytt • Gör det själv • Gör det själv • Livetombord.se • Nils Ahlén • Praktiskt Båtägande