Båtnytt har valt ut sina favoriter bland 2018 års båtnyheter. Är någon av dessa din nya båt? På bilden ser vi Askeladden C83, Ockelbo B21 CAB, Hallberg Rassy 340 och Candela.Foto: Mikael Mahlberg, Rick Tomlinson och Ockelbo Boats.

Båtnytt

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018

Stora förändringar står för dörren i båtvärlden. Två båtar med bärplansteknik letar sig in på årsbästalistan och Båtnytt spår en lysande framtid för eldriften.

Text: Max Carlgren • 2018-11-15 Uppdaterad 2021-06-09

Året lider mot sitt slut och det är dags att börja sålla fram det bästa ur den strida ström av nya båtar som sett dagens ljus under året.

Båtnytts testlag har rest land och rike runt och kört en stor del av de modeller som släpps på den svenska marknaden. Så är du sugen på att beställa en av årets bästa nyheter inför nästa säsong, så är det bara att välja ur listan nedan. Båtnytt har gjort sitt val – nu är det din tur.

De flesta båtarna i listan är nöjesbåtar av mer traditionellt snitt. Men två båtar sticker ut rejält. Kanske ger de också en fingervisning om vad som komma skall. Det handlar nämligen om två båtar med bärplan, den ena eldriven och den andra med ambition att bli det. I ambitionen att börja elektrifiera båtar, så har den gamla bärplanstekniken dammats av och vidareutvecklas på flera håll i landet – och världen. Och Båtnytt har bland dessa båtar hittat två favoriter.

– 2018 blev året då man slutade skratta åt elbåtar. Det kommer dröja ytterligare några år innan vi ser ett brett utbud av båtar med bärplan och eldrift med konkurrenskraftiga priser. Men vi är världsledande på bärplansteknik i fritidsbåtssegmentet här i Sverige och startskottet har gått. 2019 blir året då till exempel svenska Candela är igång på allvar med sin serieproduktion och ska börja leverera sina båtar, säger Mikael Mahlberg, redaktör på Båtnytt och en person med bra inblick i vad som är på gång i elbåtsvärlden.

Även om det finns många knutar kvar att lösa innan eldriften är mogen för att användas med tillräckliga prestanda i alla former av båtar, så finns det enligt Mikael Mahlberg ett motorrum där elmotorn redan idag har en självklar plats.

– I en segelbåt finns det ingen anledning att ha något annat än elmotor. Inom några år måste dieselmotorn vara i princip utkonkurrerad i det segmentet. 

Nästa sida: Listan på årets tio mest intressanta båtnyheter

EFP16 

– roligare i vågor går det inte att ha med en knappt fem meter lång båt. Denna skojiga, foilande motorbåt har robust konstruktion och sjöegenskaper i klass med en tio meter lång planande båt.

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
EFP 16. Foto: Båtnytt

 

Candela 

– Världens första foilande elektriska motorbåt med fart och räckvidd som en fossildriven båt är visserligen inte klar, men gångegenskaperna imponerar. En världsrevolution som händer i Sverige.

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
2018 innebar ett lyft för Candela. Foto: Mikael Mahlberg

 

Ockelbo B21 CAB 

– Äntligen en riktigt snygg, funktionell och rejäl hyttbåt i aluminium. Välgjord in i minsta detalj. Hetaste alternativet för pendlarna just nu.

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
Ockelbo B21 CAB. Foto: Ockelbo Boats

 

Buster Magnum

– senaste generationens Buster Magnum är en riktigt, riktigt bra båt. Trevlig, ombonad inredning, bra sjöegenskaper och oförändrad prislapp gör att Magnum lär fortsätta ligga kvar i försäljningstoppen.

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
Buster Magnum. Foto: Buster Boats

 

Nordkapp 705 Avant Ranger 

– Sjöegenskaperna är det som imponerar mest med denna båt. Den går riktigt bra i all sjö, att marscha i rejäla vågor i hög fart är inga problem med denna stora sjumetersbåt.

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
Nordkapp 705 Avant Ranger. Foto: Max Carlgren
Nästa sida: Hyllad hyttbåt och årets två bästa segelbåtar

Axopar 28 Cabin 

– Många har kopierat denna finska hyttbåt, men ingen har lyckats trumfa den. Ljusaste hytten med bästa utsikten. Till i år är 28:an uppdaterad med nytt skrov och är något tyngre, vilket ger ännu bättre sjöegenskaper. 

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
Axopar 28 Cabin. Illustration: Axopar Boats

 

Askeladden C83 

– En stor daycruiser som rymmer fem personer i skydd bakom framrutan tack vare en smart passagerarsoffa. Rolig att köra med Suzukis nya 350-hästare och perfekt att sola och bada ifrån.

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
Askeladden C83. Foto: Mikael Mahlberg

 

Sea Doo GTX LTD 300

– Sea Doo lyfter vattenskotern till en ny nivå genom att vara först med en stuv i fören som går att använda. Smart modultänkt på aktern där du kan sätta mer stuv, extratank eller dragtorn för vattensport.

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
Sea Doo GTX LTD 300. Foto: Sea Doo

 

Hallberg Rassy 340

– Orustbygge som är en njutning att segla. Rak stäv med integrerat peke, dubbla roder – eller dubbel ratt för den som vill – gör 340 till en överraskande modern segelbåt.

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
Hallberg Rassy 340. Foto: Rick Tomlinson

 

Dehler 38

– Vann vårt jämförande test av 38-fotare för familjen genom att satsa hårt på att segla bra. Slankt skrov som trots detta har bra inredning och riktigt rolig att segla högt och fort på kryssen.

Båtnytt listar – tio bästa båtnyheterna 2018
Dehler 38.

Båtnytt listar: Här är 2017 års bästa båtköp

Här är 10 hetaste trenderna i båtvärlden 2017


Text: Max Carlgren • 2018-11-15
BåtnyttKöpguide
Rulla till toppen