Eriksberg Boat Show hade is i magen och valde tidigt att vänta ut pandemiläget. Det lönade sig. Foto: Joakim Hermansson

Köpguide

Festliga prylar från årets första båtmässa

Uppladdningen inför Eriksberg Boat Show skedde á la april, med snöglopp och bitande kyla som lagom till själva öppnandet övergick i strålande vårsol.

Text: Joakim Hermansson • 2022-04-22 Uppdaterad 2022-04-22

Den 8-10 april var det dags för förmodligen vårens enda stora båtmässa. 20 000 besökare lockades ut på bryggorna i Göteborg, enligt arrangören. Entusiasmen och glädjen bland såväl besökare som utställare gick inte att ta miste på. Trots stark efterfrågan och långa leveranstider i båtbranschen fanns också både båtar och tillbehör att köpa på plats. Princess Yachts svarade för den i särklass största affären när en nätt semesterbåt på 72 fot fick ny ägare för 48 miljoner kronor.

Den svenskbyggda elbåten ska ersätta klassiska snipor – men kommer utan varken ratt eller rorkult. Foto: Joakim Hermansson

Varken ratt eller rorkult

Strana Electric Boats har i samarbete med Mannerfelt Design Team utvecklat en helt eldriven motorbåt vars skrov saknar planingströskel. Stranabåten plastas i Kungshamn och sätts samman nära det gamla Najadvarvet i Henån. Tanken är att i år skala upp produktionen till omkring 50 båtar. Av dessa ska 20 kunna levereras före sommaren, så alla som har en knapp miljon kronor över kan få möjlighet att glida fram nästan ljudlöst i den här moderna skapelsen, tänkt att ersätta klassiska snipor.

I strid med all tradition får man däremot klara sig utan ratt eller rorkult, för styrningen sker enbart med hjälp av en joystick. Räckvidden är 60 sjömil i fem knop och toppfarten 7,5 knop i standardutförande.

Den avskalade fartseglaren har en höj- och sänkbar köl. Foto: Joakim Hermansson

Ny snabbseglare i Sverige

Polske matchracingseglaren Marek Stanczyk och landsmannen Eugeniusz Ginter designade nya N’Fun 30, en trailerbar niometersbåt med bulbköl som kan höjas och sänkas mellan en halvmeters djupgående och 1,6 meter. Med en prislista som börjar under miljonen för en tämligen avskalad båt, hoppas nystartade Brandt Båt i Uddevalla kunna locka seglingssugna köpare. Dagseglingsversionen med sexhästars elmotor och dacronsegel kostar 1,2 miljoner och semestercruisern med laminatsegel och 14 hk Yanmardiesel går på 1 750 000 kronor. I en konfigurator på hemsidan kan spekulanterna anpassa sin båt precis som de vill ha den.

Polyropes nytillskott är strömsladd i neonfärger. Foto: Joakim Hermansson

Klatschig kabel

Polyprodukter har utvecklat landströmskabeln Ellinor, där den vanliga kabeln flätats över med ett hölje av UV-skyddad polyester i inte mindre än ett dussin olika klatschiga kulörer. Kabelarean är 3 x 2,5 mm2 för 16A ström. Ellinor säljs i längderna 12 och 25 meter med de vanligaste kontaktdonen i ändarna och kostar mellan 1 999 och 5 899 kronor. Mer info poly.se.

Lanternor som lätt monteras även i småbåtar, när mörkret faller på. Foto: Joakim Hermansson

Lys upp jollen

Att ha rätt lanternföring är viktigt, även på de mindre båtarna i familjeflottan. Navisafes små vattentäta och batteridrivna (3 x AA-batterier) lanternor finns i många olika utföranden och med fästen som passar både vanlig plast och gummibåtspontoner. Priser från cirka en tusenlapp. Mer info batsystem.se.


Text: Joakim Hermansson • 2022-04-22
KöpguideBåtmässaBåtprylar
Scroll to Top