Startkablar som också pumpar jollen - en oväntad feature i vår. Foto: Pressbilder

Köpguide

Pumpdrivande startkablar – årets prylnyheter 2022

En gravitationsstyrd toalett, eller ett par startkablar som också kan pumpa upp gummijollen? PB:s prylexpert har samlat några av vårens spännande prylnyheter.

Text: Anders Reuterswärd • 2022-04-06 Uppdaterad 2022-04-08

Grilla i storm

Den nya stormtändaren från Satake uppges utan problem kunna tända en brasa, ett stormkök eller en grill även när det blåser kraftigt ute – och det händer ju att det gör det på sjön. Stormtändarens låga är motståndskraftig mot vind, och du kan använda den om det regnar eller är kallt ute. Tändarens format (9 x 4 x 1,5 centimeter) gör den lätt att förvara ombord. Den är tillverkad i rostfritt stål och drivs med vanlig tändargas.

Pris 385 kronor. Mer info smartasaker.se

Starthjälp med pump

Det finns väl inget värre än att behöva ringa efter hjälp för att motorn inte startar? Slå två flugor i en smäll och kombinera starthjälp med en luftpump för madrassen eller gummibåten. 15 000 milliamperetimmars kapacitet och 600 amperes startström till motorn. Enheten fungerar också som powerbank och har inbyggd belysning.

Pris 1 900 kronor. Mer info kjell.com

Liv i luckan

Marinsäkra högtalare med bluetoothanslutning för uppkoppling mot exempelvis mobiltelefonen är en nyhet som dyker upp hos Navinordic under våren. Högtalarna är spolsäkra enligt IP66 och tål en effekt på 100 watt. Ytterdiameter 180 millimeter, håldiameter 132 millimeter och inbyggnadsdjup 90 millimeter.

Pris 2 000 kronor per par. Mer info navinordic.se

Varken rådlös eller strömlös

En annan variant på starthjälp än den med pump på föregående sida är Biltemas nya kompakta lilla enhet med inbyggt litiumbatteri. Den ger hög ström under kort tid och är lätt att bära med eller ha liggande i båten. Laddas via usb och kan även användas som powerbank för att ladda usb-enheter. Kapaciteten är 14 800 milliamperetimmar.

Pris 1099 kronor. Mer info biltema.se

Bekvämt i masten

Plastimos senaste båtsmansstol Pro-Comfort har en vadderad sittbräda i plywood och två justerbara remmar runt låren. Det förstärkta ryggstödet består av två remmar längst upp och längst ner på ryggen. Tillhörande verktygsväska används också till att förvara stolen. Maximal belastning är 150 kilo, vilket gäller skivan, övriga material 1 000 kilo.

Pris: 1 000 kronor. Mer info batmagneten.se

Färdiga högtalarsatser

Garmin har lanserat den marina stereon MS-RA60, tillsammans med en högtalarsats i EL-serien, samt MS-RA210 premium marinstereo och en högtalarsats i XS-serien från Fusion Entertainment, ett av företagets varumärken. Dessa allt-i-ett-lösningar är tänkta att göra det enklare att uppgradera ljudet ombord med avancerad, marinsäker och appstyrd teknik.

Pris 4 000 kronor (MS-RA60 + EL) och 6 400 kronor (MS-RA210 + XS). Mer info garmin.se

Utnyttja gravitationen

Dometics nya Gravitytoaletter är kompletta system med porslinsstol och hålltank hopbyggda – kanske en bra ersättning för portapottin? Toaletten har ekonomisk och enligt uppgift luktfri färskvattensspolning med 25-literstank i ABS-plast. Den mindre 700-modellen har en höjd på 44 centimeter, medan 5000-modellen har högre höjd på stolen och en större, sittvänligare skål.

Pris från 8 500 kronor. Mer info dometic.com

Dimma ljuset

Säkert har du lysdiodsbelysning i båten. Är den dimbar, varför inte styra med telefonen? Capricorn Tuya Nautilight är en ny LED-dimmer för bluetooth som använder den välkända molnbaserade smarthemplattformen Tuya. 12 till 24 volt och fem kanaler för upp till fem olika belysningsgrupper.

Pris 800 kronor. Mer info byggplast-batprylar.se


Text: Anders Reuterswärd • 2022-04-06
KöpguideBåtprylar
Rulla till toppen