De olika digitala substituten för de ordninarie båtmässorna har inte varit någon succé, tycker Fredrik Olsson // Foto: Praktiskt Båtägande

Krönika

Olsson: ”Digitalt är inte bäst”

PB:s chefredaktör: "Många har saknat känslan av att klämma och känna på båtarna"

Text: Fredrik Olsson • 2021-10-13 Uppdaterad 2021-10-19

Precis i dagarna bestämde FHM och regeringen att de flesta restriktioner ska slopas. Och med brasklapp för ökande smittspridning igen träder de nya reglerna i kraft några dagar efter att denna utgåva når er prenumeranter och lösnummerköpare.

I många branscher drar man en lättnadens suck, och det gäller förstås även arrangörerna av båtmässor.

Nu finns gott hopp om att kunna genomföra Båtmässan och Allt för sjön i vinter, om än gissningsvis med vissa begränsningar.

Pandemin har som bekant fört med sig en boom för båtliv. Därför är det ironiskt att mässorna inte har kunnat surfa på framgångsvågen, just på grund av re­striktionerna den fört med sig. Förhoppningsvis får de chansen att både dra nytta av och ytterligare förstärka den uppåtgående trenden vintern 2022.

Jag besökte nyligen Stockholms flytande båtmässa. Den var välbesökt, försäljningen uppges ha varit god och stämningen var, åtminstone när jag var där, allmänt uppsluppen. Det kändes att många hade saknat känslan av att få klämma och känna på båtar och till­behör.

Det brukar sägas att digitala lösningar inom många områden fått ett uppsving på grund av covid-19. Arbete på di­stans är nog det tydligaste exemplet. Men allt går inte att göra digitalt. De olika appsubstituten för de ordinarie båtmässorna har inte varit någon succé.

När en båtmässa är som bäst är det en fest för branschen och en fest för besökarna, som får oss alla att längta ännu mer till sommarsäsongen. Nyligen blev det också klart att det till 2022 blir ren­odlade segelbåts- respektive motorbåts­mässor på västkusten nästa sensommar.

Nu gäller det för mässorna att nå ut även till båtlivets många nytillkomna.

För de allra flesta är det snart dags att inleda torrsäsongen. På många håll i landet är det dock ont om vinterplatser, och det är långt ifrån alla som vill betala för fullservice på en marina, hur bekvämt det än kan vara. Därför berättar vi i temat om alternativ till mer traditionell vinterförvaring.

Är du nybliven prenumerant vill jag tipsa om att du kan läsa tidigare teman och artiklar i ämnet på Flipp.se.

Skräckrapporterna och varningarna om nya bränslet E10 har duggat tätt sedan införandet, men det mesta är överdrivet. Som allas vår Doktor Diesel, Lars Lundbladh, konstaterar, säljs E10 sedan många år tillbaka i USA, utan att det har påverkat marknaden, och inte heller tillverkarna själva ser några större problem. Så kör på och gläds åt att utsläppen minskar!

Fredrik Olsson, Chefredaktör, Praktiskt Båtägande


Text: Fredrik Olsson • 2021-10-13
KrönikaAllt för SjönBåtmässaFredrik OlssonKrönikaPraktiskt Båtägande
Rulla till toppen