Båtexpert Lars Lundbladh

Diesel till sjöss

stugbert 2014-03-01 Hej! Jag har hört att det fr o m 2014 ska gå att köpa diesel utan RME inte bara från sjömackar utan även från mackar i land. Är det bara en myt eller kommer det att bli möjligt? Hälsningar Stugbert     Lars Lundbladh svarar Hej, Det enkla svaret är att all diesel

Text: Redaktionen • 2014-02-16 Uppdaterad 2022-03-22

stugbert 2014-03-01

Hej! Jag har hört att det fr o m 2014 ska gå att köpa diesel utan RME inte bara från sjömackar utan även från mackar i land. Är det bara en myt eller kommer det att bli möjligt?

Hälsningar
Stugbert

 
 

Hej,

Det enkla svaret är att all diesel som säljs på land innehåller RME/FAME men att det kan finns några få undantag. De få tankställen som tillhandhåller diesel utan RME/FAME är framförallt lokala tankställen för entreprenadmaskiner, stationära maskiner.

Från den 1 maj 2011 blev det tillåtet att öka inblandning av RME från 5% till 7% enligt svensk MK1 standard för diesel.

På tankställen på sjön har de flesta bolag valt att inte tillsätta RME/FAME, men det är inte 100% säkert, dieseltankar på land som tankas med tankbil kan man mycket väl misstänka inbladning av RME, läs mer här:
http://www.asort.se/1Kar/1KarDieselRME.htm

Ren RME är oftast mörkt grön. Inblandning av RME i den färglösa dieseln gör att produkten kan vara allt från nästan klar till gul- eller svagt grön (beroende på hur RME:n är processad).

Diesel till sjöss
Glasburken till vänster innehåller ”ren” Diesel utan RME, den till höger innehåller Diesel+RME.

Här kommer några kommentarer från våra stora oljebolag

OKQ8:
Ren diesel av miljöklass 1 finns fortfarande att beställa för direktleverans av diesel till egen tank med tankbilskoppling. Däremot finns inga tankställen som tillhandahåller detta.

Shell:
Vår diesel uppfyller högsta miljöklass (Mk1) och har så gjort sedan vi som första bolag introducerade den på marknaden 1992. Vi tillsätter även förnyelsebar RME i dieseln för ett minskat utsläpp av fossil CO2. Vår diesel är alltid av året runt-kvalitet.

Statoil:
I tillägg innehåller miles diesel antingen 5% biodiesel/RME(rapsmetylester) eller upp till 30% förnybara drivmedel (5% RME och 25% HVO s k syntetisk biobaserad diesel gjord på rapsolja och slaktavfall). Det gör att koldioxidutsläppen minskar ytterligare utan att kvaliteten påverkas. miles diesel har samma goda egenskaper vinter som sommar.

Preem:
ACP Diesel utan RME
För applikationer där lagringstid samt risk för kondensbildning är hög, t.ex. i användning till båten rekommenderas diesel utan RME. ACP Diesel utan RME tillhandahålls på våra båtstationer.
ACP Diesel
Vår standarddiesel kommer i två utföranden med eller utan RME (biobaserat drivmedel). En diesel utan RME kallas även blankdiesel och kan vara fördelaktig när produkten ska lagras mer än ett år, egenskaperna hos RME gör att den inte ska lagras mer än ett år.
En diesel som innehållet RME uppnår som mest en förnybar andel på max 7 procent enligt svensk standard.

Mer att läsa finns här:
http://www.dn.se/motor/tank-pa-procenten-nar-du-tankar-gront/
http://www.asort.se/1Kar/1KarDieselRME.htm

/Lasse ”Dr. Diesel” Lundbladh


Text: Redaktionen • 2014-02-16
Båtexpert Lars LundbladhLivetOmbord
Rulla till toppen