Båtexpert Joakim Hermansson

Experten svarar: Hur monterar jag kick på en rullbom?

Fråga: Hej! Jag och min bror har nyligen köpt en Albin 79. Den är utrustad med rullfock  (genua) och rullbom.  Rullbomen är av det slag där seglet helt enkelt rullas upp på bommen, inte in i någon mackapär.  Detta gör att det på båten finns en dirk för att hålla upp bommen, men ingen kick

Text: Joakim Hermansson • 2017-07-31 Uppdaterad 2022-03-22

Fråga:

Hej!

Jag och min bror har nyligen köpt en Albin 79. Den är utrustad med rullfock  (genua) och rullbom.  Rullbomen är av det slag där seglet helt enkelt rullas upp på bommen, inte in i någon mackapär.  Detta gör att det på båten finns en dirk för att hålla upp bommen, men ingen kick (eftersom bommen rullar kan man ju inte ha en kock fäst på den) som kan förhindra att bommen åker upp när seglet fylla med vind. Jag undrar således om detta på någon sätta går att lösa? Kan man tex ha en kick (inte stång kanske, men linor) som man fäster när seglet är hissat och utrullat?
Detta funkar ju dock enbart när vinden är sådan att hela seglet kan rullas ut helt, men med tanke på hur litet vårt storsegel är  och att vi är nybörjare så kommer vi nog inte befinna oss på havet när vinden är så pass stark att man vill segla på endast en mindre del av storseglet. Men, förutsatt att seglet är helt utrullat borde det väl rimligtvis gå att fästa en kick? Det innebär ju såklart att någon måste springa upp på båten och göra så, men det är inget vi besväras av.
Kanske ställer jag denna fråga till fel person, men vid googling av rullbom hittar jag bara rullbommar av den typen då seglet rullas in i någon slags behållare, vilket i sig möjliggör kick på ett helt annat sätt. Får chansa helt enkelt!
Med vänliga hälsningar
Sofia 

Svar:

Hej Sofia,

kul att du och din bror köpt båt tillsammans! Albin 79 är ju en klassisk 1970-talsbåt som fortfarande är väldigt populär. Jag har konsulterat experterna hos Seldén Mast AB i Långedrag, som påpekar att er bom är en så kallad rullrevsbom. Seldén tillverkade sådana på 1970-talet, men er bom är troligen från Gullmarsimporten. På Seldéns bommar fanns ett ”nyckelhål” och ett speciellt beslag som man använde för att hänga dit kicktaljan, men detta finns inte längre i lager.
Kanske kan Seldéns förstagsfäste av typen ”O-beslag” funka? Se bilden nedan. Skruven ska i så fall sitta akterut och man får då skruva varje gång kicken ska av eller på. Beslagets radie ska helst matcha bommens undersida, men det går bra att bocka till det så att det får bra kontakt med bommen.
Glöm inte att isolera mellan beslag och bomrör. Beslaget kan, liksom en färdig kicktalja med rätt utväxling och ett skotlås, inhandlas i en välsorterad båttillbehörsaffär.
 
Hoppas ni kan få till en fungerande kick på detta sätt, och lycka till med seglingen.
Joakim
Experten svarar: Hur monterar jag kick på en rullbom?
O-beslag.

Text: Joakim Hermansson • 2017-07-31
Båtexpert Joakim HermanssonLivetOmbordFråga experten
Rulla till toppen