Båtexpert Joakim Hermansson

Kan man segla ensam med två barn?

Fråga: Hej! Hej, en fråga om segling barn och säkerhet. Bör man alltid vara 2 vuxna när man seglar med barn, i detta fall en 2åring och en 11-åring, jag tänker på ifall något skulle hända med seglaren. Med vänlig hälsning, Sandra Svar: Hej Sandra, Vad härligt det låter att segla tillsammans med en tvååring och en

Text: • 2015-08-25 Uppdaterad 2022-03-22

Fråga:

Hej!

Hej, en fråga om segling barn och säkerhet. Bör man alltid vara 2 vuxna när man seglar med barn, i detta fall en 2åring och en 11-åring, jag tänker på ifall något skulle hända med seglaren.

Med vänlig hälsning,

Sandra

Svar:

Hej Sandra,

Vad härligt det låter att segla tillsammans med en tvååring och en elvaåring! Visst kan det underlätta arbetet ombord att vara två vuxna. Det bör ju rimligen också öka säkerheten att vara två, ifall det skulle hända den ene vuxne något, men då under förutsättning att båda de vuxna verkligen kan segla.

Jag tycker ändå inte att en ensam vuxen ska låta sig avskräckas från att segla med två barn, så länge man anpassar sig efter just de omständigheterna. Det kan exempelvis handla om att göra lättnavigerade vägval, hålla sig till skyddade farvatten och anpassa segelföringen och beteendet ombord så att man utsätter sig för så små risker som möjligt. Fler tips får du i min artikel om att ha barn med ombord, som du kan läsa i Båtnytt nummer 8 2015.

Joakim


Text: • 2015-08-25
Båtexpert Joakim HermanssonLivetOmbordFråga experten
Scroll to Top