LivetOmbord

TV: Så räddar du en dränkt motor

Om olyckan skulle vara framme i sommar så är det inte dumt att vara förberedd. Så här ger du en dränkt motor första hjälpen.

Text: Jens Augustinsson • 2017-04-11 Uppdaterad 2021-06-09

Detta kan vara bra information att ha när det väl krisar till sig. För om du inte gör rätt från början om du tappat motorn i sjön, så ökar risken att du får kassera motorn – om du får upp den förstås.

Men gör du rätt är chansen stor att du kan få liv i snurran igen. Här kommer lite tips på hur du räddar din dränkta motor.

1. Du behöver inte ha jättebråttom att plocka upp motorn, för direkt när du tar upp den ur vattnet, särskilt ur saltvatten, så startar en korrosionsprocess som snabbt kan förstöra motorn. Tänk istället först igenom hur du ska ta hand om den när du tagit upp den och förbered allt först. Om du tänker ta den till en verkstad, så rekommenderas att du ändå gör steg 2 och 3 själv innan du kommer till verkstaden.

2. När du tagit upp motorn, öppna kåpan och töm ut vattnet som tagit sig in. Har du möjlighet, så doppa hela motorn i ett sötvattensbad eller skölj av den på utsidan.

3. Ta loss tändstiften, luta motorn och häll ur vattnet ur cylindrarna. Dra runt motorn så att kolvarna går i topp och trycker ut så mycket vatten som möjligt. Häll sen flödigt med tvåtaktsolja i cylindrarna och dra runt motorn.

4. Nästa steg är att rengöra förgasaren (om sådan finns) och få in rent bränsle i systemet. Rengör också alla elkopplingar noggrant så att de inte börjar korrodera.

5. Se sedan till att starta motorn. När den kommer upp i temperatur så avdunstar det sista vattnet som smitit in i lager och små skrymslen.

Kolla gärna in filmen ovan för en lite utförligare beskrivning. Och kolla också några dråpliga incidenter när motorn försvinner i djupet i filmen nedan. Det är svårt att hålla sig för skratt!

Läs mer: Så räddar du en dränkt inombordare

Så byter du impeller på utombordaren

5 saker att byta – innan du får stora problem

Köp en nordisk klassiker – hela varumärket till salu

Så räddar du en dränkt inombordsmotor


Text: Jens Augustinsson • 2017-04-11
LivetOmbordBåtmotorGör det själv
Rulla till toppen