Åldersgränsen kommer inte att höjas - men när det nya förarbeviset har utvärderats är inte Transportstyrelsen främmande för att ändra sig. Foto: Ludovic Gauthier/Unsplash

Båtnytt

15-åringar får fortsätta köra vattenskoter

Transportstyrelsen kommer inte att höja åldersgränsen för vattenskotrar, trots riskerna med att framföra de snabba fordonen. Men undersökningar visar att det är de över 20 som står för flest olyckor.

Text: • 2021-12-02 Uppdaterad 2021-12-14

Under tre säsonger har det nu funnits en åldersgräns för att få framföra vattenskoter. Minst 15 år behöver du vara för att få köra, en åldersgräns som har kommit att ifrågasättas av vissa. I vårt grannland Norge exempelvis så ska åldersgränsen höjas till 18 år. Nu lämnar Transportstyrelsen sitt besked efter en utredning: den svenska åldersgränsen på 15 år ligger kvar. Åtminstone tills vidare.

– Vi har kommit fram till att det i nuläget inte finns tillräckliga skäl att föreslå en höjning av åldersgränsen. Kravet på förarbevis införs 1 maj och vår bedömning är att den nya lagen behöver träda i kraft och utvärderas innan åldersgränsen eventuellt förändras, säger Erika Persson, utredare på avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Nästa år måste både 15-åringarna och övriga vuxna ha en utbildning för att få köra vattenskoter. Sedan i somras har det varit möjligt att få ett förarbevis utfärdat, efter avklarat prov. Om du redan har förarintyg för båt eller andra nautiska behörigheter kan du ansöka om ett förarbevis utan att avlägga prov. Från och med 1 maj 2022 kommer du att kunna bötfällas om du kör utan förarbevis och förhoppningen från Transportstyrelsen är att det ska kunna minska den oron som många upplever på sjön relaterat till vattenskotrar.

LÄS MER: Båtlivsorganisationerna protesterar mot förarbeviset

– Vi tror att de här förändringarna gör att man kommer till rätta med en hel del av den buskörning som förekommit tidigare säsonger. Samtidigt är det viktigt att följa utvecklingen och skulle åldersgränsen behöva höjas i en framtid är det ingenting som vi kommer att motsätta oss, säger Erika Persson i pressmeddelandet.

Dessutom pekar Transportstyrelsen att det är främst vuxna, i åldern 20–35, som står för olyckorna med vattenskotrar. Det bekräftas av både Sjöpolisen, Kustbevakningen och Svenska livräddningssällskapet enligt pressmeddelandet.

Förarbeviset för vattenskoter är redan i bruk och har varit möjligt att ansöka om att få sedan 1 juli i år. I år fick dessutom sjöpolisen att bötfälla vattenskoterförare på plats, om de körde på ett sätt som störde allmänheten.

LÄS MER: Så många bötfälldes första månaden


Text: • 2021-12-02
BåtnyttNyheterbåtkörkortFörarbevisSjöpolisenVattenskoter
Scroll to Top