Det är drygt 40 år sedan U-137 gick på grund i Gåsefjärden, nu visas det sista föremålet som lämnade den sovjetiska ubåten upp på Marinmuseum // Foto: Marinmuseum

Artiklar

40 år sedan U137 – nu visas sista föremålet

Tolk bytte till sig ryskt armbandsur från sovjetisk officer på strandade ubåten.

Text: Martin Strömberg • 2021-11-01 Uppdaterad 2021-11-01

Den 27 oktober var det 40 år sedan den sovjetiska ubåten U137 gick på grund i Karlskrona skärgård.

Två fiskare upptäckte ubåten, som var av sovjetisk Whiskey-klass, tidigt på morgonen den 28:e oktober och sedan spred sig nyheten snabbt över världen. Efter en dryg vecka av diplomatiskt spel och politiska förhandlingar kunde U137 bogseras ut ur Gåsefjärden den 6:e november.

Marinmuseum fick inför årsdagen av händelsen besök av Tadeusz Wieloch som för första gången på 40 år berättade om hur han kom att äga ett av bara ett fåtal föremål som blev kvar i Sverige efter U137:s besök i Gåsefjärden – ett ryskt armbandsur.

Det ryska armbandsuret som Tadeusz Wieloch bytte till sig visas nu upp på Marinmuseum i Karlskrona // Foto: Malin Jogmark/Marinmuseum/SMTM

Tadeusz gjorde värnplikt vid Försvarets Tolkskola och blev 1981 tillfrågad om att vara tolk på U137. Han var stationerad på ett av flottans fartyg bredvid ubåten de sista dagarna innan ubåten bogserades ut till havs. Tadeusz berättar:

– Jag vistades mycket i ubåtstornet och pratade med manskapet inklusive den politiske officeren, troligen Vasilij Besedin. Vid ett av tillfällena föreslog han att jag skulle byta mitt Casio-ur, som då var supermodernt, mot hans ryska tunga klocka vilket jag gjorde. Dessutom fick jag ett antal manskapsmedaljer och choklad, som jag inte åt. Allt testades i Lunds universitet för eventuell radioaktivitet.

Marinmuseum har fram till nu trott att den båtmössa som ingår i museets samlingar och finns i utställningen Ytspänning var det enda föremål som lämnats kvar efter de dramatiska dagarna hösten 1981. Det har nyligen visat sig att det förutom armbandsuret även finns delar av ett cigarettpaket som hittades 1981 av en dykare i vattnet efter ubåten. Dessa har överlämnats som gåva till Marinmuseum och kommer att visas på museet. 

Marinmuseum ligger på ön Stumholmen i Karlskrona och här berättas den svenska marinens historia. Museet grundades 1752 och är därmed ett av Sveriges äldsta museer. På museet finns bland annat världens finaste samling med galjonsfigurer från 1700-talet och en av världens finaste samlingar med museifartyg. Marinmuseum ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer tillsammans med Sjöhistoriska museet, Vasamuseet, Vrak – Museum of Wrecks och Järnvägsmuseet.


Text: Martin Strömberg • 2021-11-01
ArtiklarNyheterGåsefjärdenKarlskronaMarinmuseumU-137
Scroll to Top