Nu är det färdigfluget för katamaranerna i America's Cup. Till den 36e upplagan återgår man till enskrovsbåtar – med bärplan. Foto: America's Cup

LivetOmbord

America’s Cup skrotar flygande katamaraner

Katamaranerna har flugit färdigt. Nu är det enskrovsbåt med bärplan som gäller.

Text: Jens Augustinsson • 2017-09-11 Uppdaterad 2021-06-09

Nu står det klart att man nästa America’s Cup kommer återgå till segling i enskrovsbåtar, om än båtar med bärplan, skriver bland annat Yachts and yachting. Efter tre upplagor med flerskrovsbåtar, så återgår man nu alltså till kölbåtar.

Kolla filmen: Så ser det ut när en kölbåt flyger

Detta avslöjades nyligen av Patrizio Bertelli i italienska Team Luna Rossa och har senare också bekräftats av Team Emirates New Zealand, som är titelförsvarare efter att de vunnit den 35e America’s Cup på Bermuda sommaren 2017.

Team Luna Rossa kommer vara huvudutmanare, så kallad Challenger of Record i nästa upplaga av tävlingen. Det innebär bland annat att de tillsammans med huvudutmanaren tar fram villkor och regelverk för den kommande tävlingen. Enligt Yachts & Yachting kan detta vara en gentjänst till italienarna efter att Team Emirates New Zealand fick en del hjälp av dem inför förra tävlingen.

När storleken på båtarna ändrades inför 35e America’s Cup drog sig Luna Rossa ur och det är belagt att italienarna då istället backade upp Nya Zeeländarna med bland annat testbåtar och personal. Nu spekuleras det alltså i att Nya Zeeland betalar tillbaka genom att presentera italienarna som huvudutmanare och också tillgodoser deras önskemål om att återgå till enskrovsbåtar.

Det nya regelverket inför 36e America’s Cup väntas presenteras inom de kommande veckorna.

Förändringen av båttyp öppnar också dörren för nya utmanare att delta. Lag som amerikanska Oracle Team USA och svenska Artemis förlorar mycket mark, då mycket av den kunskap kring flerskrovsbåtar på bärplan som man byggt upp under två America’s Cup-kampanjer nu förlorar i betydelse. Nya lag kommer således inte ha så stort försprång att ta igen.
Yachts & Yachting går så långt att man gissar att det inte är troligt att Oracle Team USA kommer delta i nästa America’s Cup, som seglas i Nya Zeeland någfon gång i början av 2021.   

TV: Volvo Ocean Race byter till foilande enskrovsbåt – och katamaran

TV: Så ser det ut när en kölbåt flyger

TV: Här seglar ryska miljardärens megafartyg


Text: Jens Augustinsson • 2017-09-11
LivetOmbordNyheterAmerica's CupKappseglingNyheter
Rulla till toppen