Drömmen om en egen Jerrybåt har blivit sann för Anders Åkerström – nu vill han att andra ska få dela den glädjen // Foto: Privat

Båtnytt

VIDEO: Anders gjorde verklighet av Jerry-drömmen

"När du sitter nära sjön i en liten båt blir känslan total körglädje i en Storm Wind"

Text: Martin Strömberg • 2021-11-26 Uppdaterad 2024-01-17

För alla som minns SOS – en segelsällskapsresa från 1998 är Anders Åkerströms känslor inte ovanliga. Den lilla Jerry-båten i Lasse Åbergs film från 1988 blev oerhört populär.

För Anders, från Björklinge utanför Uppsala, har drömmen nu, drygt 30 år senare, blivit verklighet.

Han köpte en liten knappt tre meter lång mittstyrpulpetbåt osett under sensommaren 2021 och fick sedan via sociala medier kontakt med en man som arbetat med tillverkningen av bland annat de två modellerna Storm Wind och Stinger.

– Otroligt nog bodde han bara ett par kilometer från mig. Han hade formarna kvar och vi kom överens om att jag fick köpa rättigheter och formar för fortsatt tillverkning, berättar Anders för Praktiskt Båtägande.

Anders fick senare kontakt med ett företag som arbetar med ett annat båtfabrikat som nu tillverkar plastkomponenterna till Anders Storm Wind-projekt. Likheterna med Jerry-båten från Sällskapsresan är naturligtvis tydliga men sedan dess har man förbättrat sjöegenskaperna och vidareutvecklat konceptet till det som blev Storm Wind.

– Den hade brister då den lätt flippade runt vid gaspådrag och inte hade flyttankar. Man uppgraderade därför och byggde bort brister med ett helt nytt koncept i form av Jerrybåt men så mycket bättre, berättar Anders.

Storm Wind är 270 centimeter lång och 110 centimeter bred. Godkänd CE klass D och max 10 hk motor. Inbyggt trimplan som sluttar i akter för att plana ner fören, 160 liter inbyggda tankar. CE märkta och godkänd för 10 hk som med det motor alternativet gör cirka 22 knop.

Foto: Privat

– När du sitter nära sjön i en liten båt blir känslan total körglädje i en Storm Wind. I nuläget monterar jag själv och det lilla företagandet avgör tillgången men redan nu finns förfrågningar från marinor i både Sverige och Finland för samtal om återförsäljare. Dock krävs det då att jag kan producera i större antal än nu, berättar Anders.

Arbetet med Storm Wind har vuxit men det är fortfarande bara en bisyssla för Anders, som dock hoppas att detta kan växa och bli större.

– Min passion har genom livet varit båtar och sjön i alla dess former men jag har ingen tidigare erfarenhet av tillverkning av båtar. Jag har samtidigt en deltidsanställning på en verksamhet i Uppsala där hemlösa och missbrukare kan komma o få ett mål mat, vila och sängplats. Jag och min hustru Carina har varit gift i snart 30 år och har fyra vuxna barn med familjer o barnbarn. Vi är också familjehem åt två flickor.

– Många från min årgång såg SOS – en segelsällskapsresa och den korta sekvensen med Jerrybåten. För dessa har drömmen legat där och grott, berättar han.

Och visst ser det fantastiskt roligt ut. Anders har med hjälp av vänner satt ihop en reklamfilm som han ska ha med sig på mässan “Allt för Sjön” nästa år. Så är ni intresserade ska ni definitivt ta er dit och kika på nutidens Jerry-båt.


Text: Martin Strömberg • 2021-11-26
BåtnyttNyheterAllt för SjönAnders ÅkerströmJerryNyheterSOS - en segelsällskapsresaStingerStorm Wind
Scroll to Top