Finska Axopar slår sig ihop med tyska Brabus, mest känt för att bygga om Mercedesbilar. De ska bygga lyxbåten Brabus Shadow 800 ihop. Illustration: Axopar Boats

Båtnytt

Axopar bygger lyxmodell tillsammans med bilföretag

Finska båttillverkaren gör gemensam sak med tysk Mercedesförädlare.

Text: Jens Augustinsson • 2017-09-19 Uppdaterad 2021-06-09

Tyska Brabus är kanske mest känt som företaget som förädlar (eller enligt vissa förstör) Mercedesbilar genom att trimma motorer och montera potenta stereoanläggningar – bland mycket annat.

Nu har man istället vänt sig mot båtvärlden och tagit initiativet till ett samarbete med finska Axopar Boats. Under licens ska en ny serie lyxiga ”hyperbåtar” byggas. Design och köregenskaper ska andas Brabus.

Brabus Shadow 800 by Axopar kommer den nya lyxmodellen heta och den lanseras i början av nästa år.

Till att börja med ska Brabus Shadow 800 tillverkas i en limiterad upplaga på 20 exemplar. Den nya lyxbåten ska bygga på Axopar 37ans dubbelstegade skrov och sedan förädlas med hjälp av Brabus deignkunnande och ingenjörskonst.

 

Axopar bygger lyxmodell tillsammans med bilföretag
Brabus Shadow 800. Illustration: Axopar Boats

En synergieffekt av att dessa två bolag samarbetar – och att bolagen har för avsikt att satsa även långsiktigt – är att de under 2019 tillsammans kommer att investera i en gemensam ultramodern produktionsanläggning. Efter Brabus Shadow 800 finns planer på att följa upp satsningen med fler lyxiga båtar, ända upp till 45 fot, inom de närmaste fem åren.

Som namnet antyder kommer färgsättningen på Brabus Shadow 800 gå i mörka toner, ett signum för Brabus design. De mörka färgerna ska kompletteras med en del röda detaljer. Toppfinishen uppnås genom att man använder sig av samma lackningssystem som används till superyachter.

För kunder som vill ha en mer elegant framtoning kommer båten även att erbjudas i en mer gråfärgskala, men med samma röda detaljer, där beställaren får välja färg på inredningen. I övrigt kommer interiören att gå i samma grå, vita och svarta färger tillsammans med delar i kolfiber, på samma sätt som i Brabus sport- och lyxbilar.

Brabus Shadow 800 kommer utrustas med dubbla 400-hästars Mercury Verado racingmotorer. Dessutom ska Mercurys 360-graders JPO joystickstyrning för utombordare erbjudas, plus senaste navigationsutrustningen.

– För Axopar är Brabus en perfekt samarbetspartner. Det här kommer leda till att vi nu kan nå ut på en än mer lyxbetonad marknad för sportbåtar. Dessutom förenar vi det bästa av två världar, skandinavisk design och tysk ingenjörskonst, säger Jan-Erik Viitala på Axopar Boats.

Priset för en välutrustad Brabus 800 Shadow kommer som standard ligga runt 397 500 euro. Då ingår 2 x Mercury Verado 400 Racingmotorer med joystickstyrning, autopilot, dubbla GPS-plottrar, VHF mm.

Hur Brabus Shadow 800 by Axopar ter sig i verkligheten kommer vi få ta del av under den stora inomhusmässan, Boot Düssedorf, i januari 2018.

Här är nya versionen av finska succébåten Axopar 28

TV: Världens första test av Axopar 37

Buster presenterar två helt nya Magnum-modeller


Text: Jens Augustinsson • 2017-09-19
BåtnyttNyheterMotorbåtNyheter
Rulla till toppen