Båten Greenings gick hårt på grund söder om Kapstaden, strax efter starten av tredje delsträckan i Clipper Round The World Race 2017-2018. Foto: Clipper Round The World Race

Båtnytt

Båt på grund i kappsegling runt jorden

En av båtarna i tävlingen Clipper Round The World Race har gått på grund och spolats upp på en strand längs Sydafrikas kust.

Text: Jens Augustinsson • 2017-11-07 Uppdaterad 2021-06-09

Tisdagen 31 oktober gick båten Greenings hårt på grund en bit söder om Kapstaden i Sydafrika. Tidigare samma dag hade den tolv båtar starka flottan startat tredje delsträckan i Clipper Round The World Race, en amatörkappsegling runt jorden.

Vid olyckstillfället var båten Unicef, som också deltar i tävlingen, närmast den förolyckade båten och stannade i området till räddningspesonal var på plats. 

Enligt uppgifter från tävlingsledningen så kom ingen i besättningen till skada vid grundstötningen och alla kunde evakueras till räddningsbåtar från National Sea Rescue Institute (NSRI). Båten däremot stod hårt på grund och blev delvis vattenfylld då klipporna slagit upp hål i skrovsidan. 

Dagen efter olyckan hade havet lyft båten upp på stranden. Efter att ha besökt båten och gjort en utvärdering av läget så beslutade tävlingsledningen att Greenings inte kommer segla mer i Clipper Round The World Race 2017-2018. Tills vidare så arbetar tävlingsledningen med att tömma båten på diesel och oljor och undersöker möjligheterna att få bort båten från stranden. Hör mer om detta i filmen ovan.

Även båten Hotelplanner.com stötte på problem strax efter starten i Kapstaden. En av besättningsmedlemmarna föll illa under däck och fick, vad man misstänker, en fraktur på en arm och mindre skärsår i huvudet. Båten vände därför om och gick in till Port Elisabeth för att lämna av den skadade mannen.

Läs mer: Två döda ombord – så blev äventyrsseglingen en mardröm

Olyckan ombord på Hotelplanner.com blev dock den smala lyckan för sex av besättningsmedlemmarna på grundstötta Greenings. De mönstrade på Hotelplanner.com i Port Elisabeth och fortsätter nu sina äventyr runt jorden.

Greenings hade så här långt i tävlingen gått från klarhet till klarhet och vunnit de två första delsträckorna.

De kvarvarande elva båtarna är nu en vecka in i tredje delsträckan som ska ta båtarna från Kapstaden i Sydafrika, genom den fruktade södra oceanen till Fremantle i västra Australien. När detta skrivs är det båten Sanya Serenity Coast som leder fältet på resan österut.

Detta var inte de första bakslagen som drabbade båtarna i tävlingen. Strax efter starten av andra delsträckan, mellan Punta del Este i Uruguay och Kapstaden i Sydafrika var olyckan framme ombord på PSP Logistics. Man bröt ett av rodren efter vad man misstänker var en kollision med en val. Båten fick vända om för att genomföra reparationer. Detta ledde i sin tur att man anlände kraftigt försenade till kapstaden och besättningen fick bara tre dagar att återhämta sig innan den tuffa delsträckan ner genom södra oceanen met Australien startade.

Under förra upplagan av tävlingen, 2015-2016, inträffade två dödsfall på en av båtarna. Det kan du läsa mer om här.

 

Båt på grund i kappsegling runt jorden
Här gick båten Greenings på grund, längs med Cape Peninsula, söder om Kapstaden i Sydafrika. Illustration: Clipper Round The World Race

Andra dödsfallet i amatörkappsegling runt jorden

Två döda på samma båt – därför blev äventyrsseglingen en mardröm

TV: Vild start på Volvo Ocean Race – kolla in de fantastiska helikopterbilderna


Text: Jens Augustinsson • 2017-11-07
BåtnyttNyheterClipper*Round*the*World*RaceJorden*runt-seglingKappsegling
Scroll to Top