Genrebild: Istock.

LivetOmbord

Båttjuvarna tagna på bar gärning – med hjälp av GPS

Tack vare ägarens GPS-tracker kunde den stulna båten kontinuerligt spåras av kustbevakning och polis. Händelsen som inträffade utanför Tjörn på torsdagen ledde till att tre personer greps misstänkta för båtstöld.

Text: Johanna Jackson • 2017-06-30 Uppdaterad 2021-06-09

Larmet om den stulna båten nådde polisen tidigt på torsdagsmorgonen. Ägaren som hade utrustat båten med en tracker vaknade sent på natten av att ett larm gick av i mobiltelefonen som GPS:en var kopplad till. Eftersom ägaren fattade misstanke begav han sig till marinan där han upptäckte att båten var borta varpå han larmade polis. I en samlad insats av polisen och kustbevakningen gav sig en patrull iväg för att spana efter den stulna båten.

Tack vare GPS-tracken kunde ägaren delge båtens position till polisen. Båten – en motorbåt på 32 fot –påträffades av patrullen några kilometer från marinan. Ombord befann sig tre män i åldrarna mellan 16 och 35.

– De misstänkta gärningsmännen hade kört motorn varm så att den slutade fungera varpå båten drivit på grund, säger Peter Jerrebäck, polisinspektör på polisen i Uddevalla, till Livet Ombord.

Två personer anhölls och är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för grov båtstöld. 16-åringen omhändertogs. Det framgår av ett Facebook-inlägg från Polisen Båtsamverkan Väst.   

Båttjuvarna tagna på bar gärning – med hjälp av GPS
Bild: Polisens båtsamverkan/Kustbevakningen.

”Bra jobbat av alla inblandade och inte minst ägaren som monterat en spårsändare,” skriver polisen i inlägget. 

– Ja det var ett fint samarbete mellan polis och kustbevakning, säger Peter Jerrebäck. 


Text: Johanna Jackson • 2017-06-30
LivetOmbordNyheter
Rulla till toppen