I Norge ledsnade några dykarklubbar på den här synen och har börjat städa bottnarna från vrak. Foto: iStock

Båtnytt

Bottnarna fulla av fritidsbåtar – hittade 16 vrak på två dagar

Vart tar alla gamla uttjänta fritidsbåtar vägen? I Norge har man börjat titta under ytan och fått sig en tankeställare.

Text: Jens Augustinsson • 2017-11-15 Uppdaterad 2021-06-09

På norska Sörlandet så har fyra dykarklubbar gått samman för att börja städa havsbottnarna från gamla båtvrak. De har fått anslag från norska Miljödirektoratet för att utföra arbetet. Och det står klart att dykarnas insatser behövs.

Norska NRK följde de fyra klubbarna en novemberdag när de arbetade med att hitta och bärga vrak i Topdalsfjorden vid Kristiansand. Då fiskar de bland annat upp en gammal fiskebåt på runt 30 fot. I båten hittar de bland annat en gammal bensintank, två 12 volts batterier, gamla fiskeredskap och massa annat skräp.

Initiativet till städningen togs då dykarna kände att de började få nog av att dyka bland gamla båtvrak.

Under två korta novemberdagar har dykarna på två olika platser bärgat sammanlagt 16 båtar. Och det handlar inte bara om gamla fiskeskutor utan det kommer även upp många fritidsbåtar i plast till ytan. Vissa har synliga skador som förmodligen varit anledningen till att de sjunkit. Men dykarna ha också träffat på båtar som varit fyllda med sten.

– Mängden båtar vi fått upp säger ju lite om hur många båtar som förmodligen ligger där nere totalt. Ska vi lyckas städa upp längs hela kusten så behövs det nog större aktioner än dykarklubbar och frivilliga, konstaterar Sigurd Paulsen, ordförande i Norges dykarföbund.

Det finns god anledning att tro att det finns liknande problem i Sverige. Det har förmodligen inte gjorts någon övergripande inventering av antalet fritidsbåtsvrak. Men när det kommer till större fartygvrak så har Havs- och Vattenmyndigheten, HaV en ganska god överblick. Som vi skrivit om tidigare har HaV har idag en lista på 31 fartyg som betraktas som miljöhot, där någon form av sanering behöver göras i en närstående framtid. Annars riskerar de börja läcka ut bräsnle och miljöfarlig last som drabbar vår havsmiljö.

Så många svenska fartygsvrak hotar miljö och båtliv

Här kan du skrota båten

Så mycket kostar det att ligga vid kaj med en superyacht


Text: Jens Augustinsson • 2017-11-15
BåtnyttNyheterMiljöNyheter
Scroll to Top