En spårsändare på en stulen motor ledde till ett storslam för Stockholms sjöpolis i maj. I Vilnius hittades 35 stulna motorer, varav de flesta var från Stockholmsområdet. Foto: Polisen.

LivetOmbord

Båtstölderna ökar lavinartat – här är vad tjuvarna vill åt

Allt fler svenska båtägare drabbas av stölder. Ny statistik visar att båtstölderna ökat med 35-40 procent i Stockholm och på västkusten. Så här vill polisen att båtägarna ska skydda sig.

Text: Johanna Jackson • 2017-07-12 Uppdaterad 2017-07-12

Enbart under månaderna maj och juni 2017 anmäldes 536 båtrelaterade stölder i Stockholms län. Det är en ökning på 34 procent jämfört med samma period föregående år. I statistiken redovisas tre olika typer av brott: båtstölder, stöld från båtar och stöld av båtmotorer.

– Det som sticker ut är motorerna, vilka utgör majoriteten av stölderna, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för brottsförebyggande sjörelaterade tillgrepp på polisen och fortsätter: 

– Mest stöldbegärliga är moderna fyrtaktsmotorer mellan 25 och 150 hästkrafter.

I Stockholm är det kommunerna Värmdö och Norrtälje som är värst drabbade. 

– Men det är inget nytt, så har det varit i 10 år, men även där ser vi en ökning, säger Rino Carlsson. 

Även i Region Väst har stölderna ökat. Mer exakt 34 procent för månaderna maj och juni jämfört med året innan. Flest stölder har anmälts i Göteborg, men även kommunerna Kungsbacka, Kungälv, Tanum och Strömstad är hårt drabbade i länet.

Har ni någon teori varför stölderna har ökat?

– Vi vet inte riktigt. Men polisen är i ett ansträngt läge just nu, det är klart. Det vi däremot vet är att det handlar om gränsöverskridande brottslighet. Mer än 80 procent av motorerna som stjäls transporteras utomlands, säger Rino Carlsson.

Finns det några sätt att skydda sig mot stölder? 

– Vi vill vara tydliga med att det inte finns något heltäckande sätt skydda sig på, men det går att försvåra för tjuven. Det bästa sättet är samverkan mellan människor, men är man inte med i en båtklubb är det så klart inte så lätt med nattvakter och så vidare. Utöver det ser vi gärna att båtägare märker motorn på olika sätt, som med märkDNA eller med dolda spårsändare. 

– Däremot har tjuvarna blivit rätt bra på att ta bort spårsändare, men ibland missar de några, vilka kan leda till att vi gör stora beslag. Hittar vi en stulen motor, hittar vi oftast flera, säger Rino Carlsson. 

Här har flest båtrelaterade stölder skett i Västra Götaland och Stockholms län 

*Antal anmälda sjörelaterade brott mellan januari-juni 2017. Tillgrepp av båt, stöld från båt, stöld av båtmotor. Källa: Polisen.

Tips: Klicka på din kommun för att visa den exakta siffran!

Öppna kartan i nytt fönster

Tips: Klicka på din kommun för att visa den exakta siffran!

Öppna kartan i nytt fönster


Text: Johanna Jackson • 2017-07-12
LivetOmbordNyheterBåtstöldNyheterStöldskydd
Scroll to Top