Det vanligaste plastskräpet är förpackningar för godis, snacks eller glass, som står för en fjärdedel av allt plastskräp // Foto: Håll Sverige Rent

Båtnytt

Det kastar vi på stranden

Överlägsen etta på listan över saker vi kastar på stranden

Text: Martin Strömberg • 2021-05-07 Uppdaterad 2021-06-10

 

Håll Sverige Rent har i samarbete med Sydskånes avfallsbolag Sysav gjort pilotmätningar av skräp på badplatserna i Vellinge, Lomma och Svedala.

Nu meddelar de att fimpar, med en tredjedel av den totala mängden skräp, är det klart vanligaste skräpet, men olika typer av plastskräp står för en nästan lika stor andel.

Det vanligaste plastskräpet är förpackningar för godis, snacks eller glass, som står för en fjärdedel av allt plastskräp. Även sugrör och omslag till dessa är ett vanligt förekommande plastskräp.

– Det är allvarligt eftersom plasten lätt blåser ner i vattnet där den så småningom fragmenteras till mikroplast. Det mesta av skräpet är plast som bara använts en kort stund innan det slängts bort. Om det inte görs något nu varnar en del forskare för att det kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Det kastar vi på stranden

PRENUMERERA PÅ PRAKTISKT BÅTÄGANDE

BESTÄLL HÄR

Flytande papperskorgar ska minska plasten i havet

Så slängde man skräp 1964

Gör optimistjollar av skräpet


Text: Martin Strömberg • 2021-05-07
BåtnyttNyheter
Scroll to Top