Brandskär 290 Next Generation. Illustration: Brandskär

Båtnytt

Doldisvarv på Orust släpper ny cool skärgårdsjeep

Varvet har gjort sig känt för att bygga stilfulla bruksbåtar. Nu har de tagit sitt koncept ytterligare några steg längre. Kolla in resultatet här.

Text: Jens Augustinsson • 2017-11-02 Uppdaterad 2021-06-09

Varvet på Vindön på norra Orust startade en gång utifrån att ägaren Janne Johansson behövde en ordentlig båt anpassad för fiske, dykning och ett aktivt liv på sjön. När han inte hittade vad han sökte på marknaden så fanns det bara en sak att göra – bygga en egen båt. Sagt och gjort och märket Brandskär var fött.

Varvet har varit sin idé trogen under årens lopp och också hållt sig till ett fåtal modeller. Varvets tredje modell, Brandskär 290, presenterades under mässan öppna varv i augusti 2008. Då lät det så här i ett pressmeddelande:

”Brandskär 290 är utvecklad och byggd för åretrunt- och allvädersbruk. Styrka och genomtänkt
design i kombination med en totalkvalitet borgar för frekvent, effektivt, tåligt och bekvämt användande.” 

Båtnytt testade första generationen av Brandskär 290 2009. 2017 är det alltså dags för en uppdatering av modellen – och en rejäl sådan. Brandskär 290 Next Generation delar skrov med den tidigare modellen. Men där slutar nog likheterna.

Doldisvarv på Orust släpper ny cool skärgårdsjeep
Brandskär 290 H anno 2009. Foto: Jens Augustinsson
Doldisvarv på Orust släpper ny cool skärgårdsjeep
Brandskär 290 anno 2017. Illustration: Brandskär

Så här berättar varvets grundare Janne Johansson i ett pressmeddelande om den nya modellen.

– Våra kunder har extrema krav på funktion, båten skall alltid fungera säger Janne Johansson, pappa till den nya 290 modellen. Vi har en fördel av att vi vinterförvarar många Brandskärbåtar här på varvet. Då upptäcker vi också hur de olika modellerna ser ut efter 1000-tals timmar under olika förutsättningar. Med den erfarenheten så finns det saker vi förbättrat redan i konstruktionen, till exempel badbryggans utformning och nivå ovanför vattnet har vi nu justerat”, fortsätter Janne.

Läs mer: Här är historien om Brandskärvarvet

Doldisvarv på Orust släpper ny cool skärgårdsjeep
Brandskär 290 Next Generation. Illustration: Branskär.

Varvets nya delägare Henric Carlsson är spänd över mottagandet.

– Vi har lagt ner mycket tid på att förstå vår befintliga målgrupp men även den målgrupp som ännu inte upptäckt Brandskär. Vi har under utvecklingsarbetet stämt av med våra kunder och insett att det finns egenskaper och funktioner i en Brandskär som är heliga. Vi har inte kompromissat om sjöegenskaper, kvalitet och rörlighet i båten men vi har haft behov att lyfta in nya funktioner och teknik.

– Bilden har varit tydlig – båten ska vara enkel att hantera och det sociala livet ombord har hög prioritet. Jag tycker vi har lyckats fånga det nya med utan att tumma på Brandskärs ledord och DNA, ”Perfection and Performance”, säger Henric Carlsson.

 

Doldisvarv på Orust släpper ny cool skärgårdsjeep
Brandskär 290 Next Generation. Illustration: Branskär.

Varvet berättar vidare att det genomgående temat är enkelhet och bekvämlighet. All teknik och båtens instrument samlas och visas på en stor skärm vid förarplatsen. Direkt från ratten manövreras bogpropeller, trimplan och navigation. Via en app kan man dessutom t.ex. larma av, tända belysningen i båten, spela musik eller kanske sätta på värmen, lagom innan avgång.

Bekvämligheten märks i att båten har generösa sociala ytor ombord och mycket goda övernattningsmöjligheter med en bred dubbelkoj, garderob, dusch och toalett. Allt med full ståhöjd.

Doldisvarv på Orust släpper ny cool skärgårdsjeep
Brandskär 290 Next Generation. Illustration: Branskär.

Så här beskriver varvet hur man tänkt kring planering av interiören:

Det görs fler dagsturer och färre långturer med övernattning. Därför har vi även skapat en mycket rymlig social yta med bekväma sittplatser akteröver, men mindre yta föröver. (Men det finns även övernattningsmöjlighet. Båten rymmer en bred dubbelkoj, garderob, dusch och toalett. Allt med full ståhöjd.)

Vår smarta sofflösning som gör att båten snabbt kan göras om till en härlig social yta för middag, umgänge och skönt soffhäng. På däck finns det plats för sociala ytor både i för och akter. Uppfällbara bord gör det enkelt att ha större sällskap ombord.

När borden är nedfällda finns det gott om plats att njuta av sol, umgås och bara slappna av under varma sommardagar. För de som älskar sportfiske eller då och då önskar ett fritt akterdäck, är det enkelt att ställa om båten för att passar andra behov.

Med ett nedfällt kapell skyddar vi både kapten och sällskap ombord för havets saltstänk och vindar.

Doldisvarv på Orust släpper ny cool skärgårdsjeep
Brandskär 290 Next Generation. Illustration: Branskär.

Brandskär 290 Next Generation

Längd: 9,80 m (inkl badbrygga)
Bredd: 3,18 m
Djup: 1,0 m
Vikt: från 3600 kg
Bränsletank: 400 l
Vattentank: 120 l
Fart: 35-40 knop beroende på motorval
CE: B-13 personer
Kojplatser: För 2 personer, bädden ca över 2 m bred

Svenska varv: Sjöjeepen från Brandskär

Test: Brandskär 290H – glasklar arbetsbåt

TV: Ryska lyxkopian på Targa imponerar


Text: Jens Augustinsson • 2017-11-02
BåtnyttNyheterMotorbåtNyheter
Rulla till toppen