Foto: SSRS

LivetOmbord

En person instängd i kapsejsad motorseglare – dramatisk räddningsinsats

I två timmar blev en tonåring instängd innan hon kunde räddas.

Text: Johan Cooke • 2017-09-01 Uppdaterad 2021-06-10

Det var söndagen den 23 juli som den sänkkölsutrustade motorseglaren med åtta personer ombord lämnade Örnsköldsviks hamn. 

Efter en halvtimmes färd för motor träffades båten av svallvågor från andra båtar och kapsejsade, hundra meter från land.  Sju ur besättningen lyckades ta sig upp till ytan och simmade i säkerhet med flytvästar på, men inte tonåriga Wilma Karlsson.

– Hon blev instängd i ruffen i en större luftficka medan de övriga sju räddades av förbipasserande båtar. Inne i båten kunde flickan med sin mobiltelefon ringa 112, säger Patrik Thunberg, insatsledare på Örnsköldsviks räddningstjänst.   

Vid haveriplatsen fanns fritidsbåtar som säkrade för och akter på den havererade båten, som flöt upp och ned med cirka fem decimeter av skrovet över vattenytan. Därpå anlände Räddningstjänsten Örnsköldsvik och Sjöräddningssällskapet. 

Sjö- och Flygräddningscentralen, JRCC, ordnade en helikopter med en professionell dykare. Dykaren kunde tala med Wilma via förpiksluckan och lämnade över ett extra luftmunstycke till henne. När dykaren försökte få ut Wilma upptäckte han en lina som hindrade henne att nå förpiksluckan. Dykaren lyckas lyckligtvis skära av linan. Därefter kom Wilma, som varit instängd i nästan två timmar, och dykaren upp till ytan. Hon var kontaktbar men nedkyld, och fick föras till sjukhus. De andra personerna lyckades ta sig i land med hjälp av andra fritidsbåtar. Motorseglaren bogserades dagen efter till land.

Därför har antalet sjöräddningsfall ökat 2017

TV: Ska dra segelbåten av grundet – då blir allt värre

Uppåt för båtförsäljningen – dessa är hetast på begagnatmarknaden


Text: Johan Cooke • 2017-09-01
LivetOmbordNyheterHöga kustenNyheterPraktiskt BåtägandeSjöräddningSjöräddningssällskapet
Rulla till toppen