Ett flertal fartyg har frusit fast, vissa i upp mot tre veckor, i haven norr om Ryssland // Foto: Getty Images

Båtnytt

Fartyg fastfrusna i tre veckor – isbrytare i räddningsaktion

Försökte spara tid – frös fast istället.

Text: Martin Strömberg • 2021-11-23 Uppdaterad 2022-04-27

Fler än tio fartyg sitter fastfrusna i haven norr om Ryssland då vädret hastigt slog om och blev kallare, rapporterar den ryska oberoende tidningen The Moscow Times. Ryssland har skickat flera isbrytare för att försöka hjälpa fartygen loss.

Fartygen har – enligt ett flertalmedier – suttit fast i de arktiska haven, norr om Ryssland, i vissa fall upp mot tre veckor. Tidningen The Barents Observer rapporterar att två isbrytare har tagit sig fram över det Östsibiriska havet för att bistå fartygen som fastnat i isen.

Flera av fartygen som nu sitter fast har tagit rutten via Nordostpassagen istället för via Suezkanalen. De senaste åren har passagen varit farbar vid denna tiden på året men i år frös havet tidigare än beräknat. Enligt The Moscow Times är isen runt 30 centimeter tjock kring det Östsibiriska havet och Laptevhavet.

– Vädret har ändrats drastiskt, säger en källa som arbetar på det ryska statliga företag som har hand om trafiken längst Nordostpassagen till tidningen.

Den smältande isen vid de arktiska zonerna har öppnat upp nya möjligheter för fraktföretag att välja Nordostpassagen för att spara tid mellan Asien och Europa, istället för att åka den längre sträckan via Suezkanalen. Då passagen går genom ryskt territorium har landet investerat mycket pengar för att kunna hålla passagen öppen för trafik.


Text: Martin Strömberg • 2021-11-23
BåtnyttNyheterIsbrytareNordostpassagenNyheterPraktiskt BåtägandeRysslandSuezkanalen
Scroll to Top