Den här metallkolossen har varit på drift på Atlanten i över ett år. Men nu är den infångad på Bahamas. Foto: Hervin Thomas

LivetOmbord

Försvunnen flytdocka återfunnen – drivande på Atlanten

Metallkolossen har varit på drift i över ett år.

Text: Redaktionen • 2018-11-13 Uppdaterad 2021-06-09

Det pratas mycket om faran att krocka med flytande containrar för atlantseglare. Containers som tappats från fartyg under svåra väderförhållanden blir som flytande isberg i plåt, som ligger och lurar strax under ytan. Det är svårt att bedöma hur stor risken är att faktiskt segla på en sådan.

Men den här biten av en flytdocka, som varit på rymmen ute på Atlanten i mer än ett år hade definitivt varit som en bergvägg att köra in i. Historien började när en gammal flytdocka från Avondale shipyard i Louisiana skulle bogseras över Atlanten till Kanarieöarna, skriver sajten gcaptain.com.

Något gick dock fel längs vägen. Troligtvis slet sig en del av dockan under stormen Irma och bara cirka halva dockan kom fran till slutmålet. Sedan dess har resten drivit runt på Atlanten. Helt nyligen siktades dock en del vid Bahamas. Den har nu förankrats och försetts med ljus, så att den inte ska kunna ställa till någon oreda för seglare och annan sjötrafik. Myndigheterna på Bahamas arbetar nu på en plan för att ta hand om flytdockan.

Redan i maj rapporterade dock flera seglare att de sett två flytande delar från torrdockan söder om Bahamas. Så frågan är om faran är över än.

Pirater angrep Stena-fartyg

Oljetanker krockade med örlogsfartyg

7 meter höga vågor – en perfekt dag på Atlanten


Text: Redaktionen • 2018-11-13
LivetOmbordNyheterAtlantenNyheterOtroligt
Rulla till toppen