I en lite för hastig manöver föll fem av gästerna överbord under båtfärden. Nu åtalas föraren. (Båten på bilden har inget med olyckan att göra). Foto: iStock

LivetOmbord

Gäster kastades överbord under ribbfärd – föraren åtalas

Sommarvikarien hade ingen lyckad dag på jobbet. Efter en vild färd kastades flera av gästerna överbord. Nu åtalas han på flera punkter.

Text: Jens Augustinsson • 2017-02-27 Uppdaterad 2021-06-09

En sommarvikarie i 20-årsåldern på en firma i Stenungsund hyrde sommaren 2015 ut två vattenskotrar till ett sällskap. När en av skotrarna inte fungerade ringde sommarvikarien sin dåvarande chef för att be om råd. Chefen ska då ha svarat “lös situationen”, skriver tidningen Bohusläningen.

Sommarvikarien tog då ut en del av sällskapet i en ribbåt som väger 3 700 kilo och var utrustad med 2×300 hästkrafter på akterspegeln. De övriga i sällskapet tog den fungerande vattenskotern.

När den unga föraren plötsligt gasade kraftigt och samtidigt svängde så var olyckan ett faktum och fem personer flög ur ribbåten. Alla som kastades i vattnet blev blåslagna och chockade och allra värst gick det för en kvinna i 50-årsåldern, som än idag ett och ett halvt år efter olyckan har smärtor i ett ben och en arm.

Den allvarliga incidenten har nu fått ett rättsligt efterspel. Enligt Bohusläningen står nu föraren av ribåten åtalad för vårdslöshet i sjötrafik, vållande till kroppsskada och brott mot lagen om fartygssäkerhet.

Ägaren till firman, som inte står åtalad, säger sig ha medgivit att sommarvikarien tidigare har fått köra båten för att tanka men att det inte var meningen att han skulle köra gäster.

Sommarvikarien själv säger sig inte ha vetat om att det krävdes speciell utbildning för att köra gäster i ribbåten.

 

TV: Här går polisens sjösättning rakt in i buskarna

TV: Här störtdyker båten och vattenfylls på nolltid

TV: Så får joystickstyrningen båten att dansa balett


Text: Jens Augustinsson • 2017-02-27
LivetOmbordNyheterBåtolyckaNyheter
Scroll to Top