Nuva MS6 är spanjorernas idé om hur en motorseglare ska vara. Foto: Nuva Yachts

LivetOmbord

Här är segelbåten som gör 20 knop – för motor

Motorseglaren är ett välkänt begrepp här i Norden. Men varianten med stor utombordare är vi mindre vana vid. Nuva MS6 är den spanska tolkningen på motorseglare, som nog passar bättre för solbad än segling.

Text: Jens Augustinsson • 2016-11-14 Uppdaterad 2021-06-09

Det är ingen mindre än tyska Bavarias tidigare vd Andrés Cárdenas som är mannen bakom Nuva Yachts, som nu presenterar den här märkliga hybriden mellan motorbåt och segelbåt.

 

 

Här är segelbåten som gör 20 knop – för motor
Picknick i det blå. Nuva MS6 är nog mer solbädd än båt.

Konceptet är väldigt spännande. 70 hästar på akterspegeln signalerar ju att det här är en båt som man kanske främst kör för motor. Hela akterpartiet går också att dra isär en hel meter, så att hela aktern blir till en stor solsäng. Det förstärker ju också intrycket av att det här är en båt som är mer sol- och badbåt än något annat. 

I reklamen hävdas att den gillar havet lika mycket som inlandsvatten. Om det gäller under segel tror vi på först när vi testat själva. Erfarenheter från motorseglare i stort säger ju att en kompromiss-konstruktion sällan är bra på något och våra erfarenheter från likande trailerbara segelbåtar med sänk- och fällköl säger att kölvikten ofta är otillräcklig vilket gör dem veka och svårseglade.

Nuva MS6 har dessutom en så kallad fathead-stor, vilket innebär att storseglet har mer yta upptill i seglet än ett traditionellt storsegel. Det ställer också extra krav på att båten har stor stabilitet för att den inte ska vika ner sig redan vid lägre vindstyrkor.

Se en snabb genomgång av båten i filmen ovan. Har du problem att hänga med i spanskan så är det ändå intressant att få en närmare titt på en segelbåt – och motorbåt – som förmodligen inte liknar något annat du har sett.

Här är segelbåten som gör 20 knop – för motor
Dubbelnatur. Även om Nuva MS6 ser ut som en segelbåt på håll så har den en förarplats som ser ut som på nästan vilken motorbåt som helst.

Nuva MS6

Längd: 5,99 m
Bredd: 2,45 – 3,45 m
Djup: 0,45 m/1,25 m (för motor/nedsänkt köl)
Storsegel: 16,8 kvm
Gennaker: 14,3 kvm (extra)
Masthöjd 8,8 m (kolfiber)
Rek. motorstyrka: 70 hk
Rek. marschfart: 14 knop
Maxfart: 20 knop
CE-kategori: C
Personer: 6

Här är segelbåten som gör 20 knop – för motor
20 knop ska Nuva MS6 mäkta med för motor. Oklart hur snabb den är under segel.

Här är segelbåten som gör 20 knop – utan segel

Winga 78 – Motorseglare för lilla familjen

Lista: Fem köpvärda segelbåtar från 70-talet


Text: Jens Augustinsson • 2016-11-14
LivetOmbordNyheterMotorseglare
Scroll to Top