Båtnytt

Här räddas skeppsbrutna ensamseglaren vid Harstena

Efter två dagars sökande hittades den ryska ensamseglaren på ett skär i Gryts skärgård.

Text: Jens Augustinsson • 2017-10-31 Uppdaterad 2021-06-09

Här upptäcks den skeppsbrutne seglaren

(film från kustbevakningen) 

Den ryske mannen i 30-årsåldern köpte en segelbåt i Stockholm och planerade att segla till Spanien. Han var i en första etapp på väg till Malmö men hamnade snart i hårt väder och fick problem.

En stor räddningsinsats påbörjades onsdagen den 27 oktober då kustbevakningen med flyg och båt i samarbete med sjöfartsverkets helikopter och flera av sjöräddningssällskapets båtar började söka efter seglaren.

Men inte förrän på fredagen, 29 oktober, började man få upp spåret efter seglaren då sjöräddningssällskapet fann vrakdelar i vattnet. Och klockan 14.38 på fredagen siktades en person på ön Stora Lundskär, cirka 6,5 kilometer söder om Harstena. Det visade sig snart vara den saknade ensamseglaren.

Då räddningsmannskapet närmade sig kunde man bland annat observera att han skrivit ordet HELP på klipphällen med hjälp av mossa. Som filmen ovan visar så lyckades man landa en räddningshelikopter på det lilla skäret för att plocka upp mannen, som visade sig vara vid god hälsa, sett till omständigheterna.

Sjöräddningssällskapets räddningsskeppare Jim Karlsson deltog vid insatsen och berättar så här för svt:s lokalnyheter:

– Båten var helt sönderslagen. Det har varit hård sjö och vind på där den har drivit in. Det blåste nästan 20 sekundmeter och var grov sjö. Så den ligger mot ett skär helt sönderslagen med masten knäckt. Själv hade han drivit iland hundra meter bakom på en större ö. Där stod han och vinkade nu på eftermiddagen. Det var ren tur att vi hittade honom innan det blev mörkt. Annars hade han fått haft en natt till där och det hade ju inte varit så kul.

Enligt uppgifter från universitetssjukhuset i Linköping, dit mannen fördes efter att ha blivit räddad, ska han ha klarat sig oskadd ur dramat. Hans båt ser dock ut att ha gjort sin sista seglats.

 

Här räddas skeppsbrutna ensamseglaren vid Harstena
Mannen formade sitt nödmeddelande med hjälp av mossa. Foto: Kustbevakningen.

 Här hittades den skeppsbrutna seglaren

TV: Här räddas skeppsbrutna männen från den öde ön

TV: Här sjunker Sweden Yachts 45:an mitt ute på havet

TV: Här dyker båten i medsjö – sjunker på några sekunder


Text: Jens Augustinsson • 2017-10-31
BåtnyttNyheterEnsamseglareNyheter
Scroll to Top