1440979.jpg

LivetOmbord

Insändare: Fel att köra iväg icke medlemmar från klubbholme

Vem har rätt att ligga vid bryggorna på landets klubbholmar?

Text: Praktiskt Båtägande • 2017-09-07 Uppdaterad 2021-06-10

Hej!

Jag läste en artikel av er i Praktiskt Båtägande (nr 6-2017 sid 21, reds. anm.) angående NFB:s klubbhamn Härsö. Det fick mig att fundera en del på båtklubbar och allemansrätten och vad som faktiskt är riktigt och inte. Efter att ha diskuterat med det äldre gardet på klubbholmen och deras syn på rättigheter och avsaknad av skyldigheter bestämde jag mig för att kolla upp ordentligt vad som gäller med allemansrätten och klubbhamnar.

Själv är jag en förespråkare av en öppen skärgård och tycker allemansrätten är något fantastiskt att värna om. Annars skulle ingen kunna lägga till någonstans.

När det gäller just Härsö kan jag inte finna någonstans att allemansrätten inte ska gälla. Det finns ingen hemfridszon och ingen strandskyddsdispens. Med
andra ord så finns det inget stöd för NFB att avvisa båtar som inte tillhör klubben. Att man inte marknadsför sig som gästhamn må väl vara hänt men att aktivt be icke medlemmar att lämna hamnen är inte bara otrevligt utan felaktigt.

Jag tror att det finns mycket okunskap om detta och att man tror sig ha ensamrätt till marken bara för att man är arrendator och har anlagt en brygga. Men det är faktiskt upp till var och en om man väljer att anlägga en brygga på mark där allemansrätten gäller, och finner man att slitaget är orimligt högt går det givetvis bra att ta ut en avgift vilket jag är övertygad att gästande båtar gärna betalar. 

 Jag jobbar nu aktivt för att starta upp en förening vars syfte är att informera om just rättigheter och skyldigheter i skärgården för att skärgården ska få vara tillgänglig för alla. Finns det hjärterum finns det stjärterum.

 Tack för en fin tidning i övrigt. Mötte er redaktionsbåt på Baggensfjärden i helgen så det var kul att se er i aktion en lördagsmorgon.

Vänligen, Johan

 

10 saker som gör dig hatad i gästhamnen

Västkustpärlan Skärhamn utsedd till årets gästhamn – för andra gången

Här är bastun du tar med dig på båten

Guide: Bada bastu i Stockholms skärgård


Text: Praktiskt Båtägande • 2017-09-07
LivetOmbordNyheterBåtklubbarDebattGästhamnPraktiskt Båtägande
Rulla till toppen