Det danska fartyget har tydliga skrapmärken på kölen. Foto: Sjöräddningssällskapet

Båtnytt

Kapsejsade fartyget bogseras mot Skåne

Räddningsinsatsen på öppet hav är avslutad och fartyget bogseras nu in till Skånes k

Text: • 2021-12-13 Uppdaterad 2021-12-17

Strax innan 05 tidigt i morse kom larmet om att två fartyg hade kolliderat och skrik kunde höras från vattnet. Men när sjöräddningsenheterna kom till platsen var det mörkt och svåra förhållanden för att göra eftersökningar i vattnet. Vid lunchtid meddelade Kustbevakningen att man hade avslutat räddningsinsatsen på öppet vatten. Kustbevakningen har haft flera räddningsenheter på plats, tillsammans med både svenska och danska sjöräddningssällskapet. Nu bogseras det kapsejsade mudderfartyget Karin Hoej in till skånska kusten.

– Det bogseras in med hjälp av en räddningsbåt från RS Skillinge, till grundare vatten. Där kan man enklare göra en dykoperation, både i livräddande och miljöräddande syfte, säger Emma Valham, kommunikationsansvarig på Sjöräddningssällskapet.

LÄS MER: Fartyg kapsejsade efter kollision

Det är två besättningsmän från det danska kapsejsade fartyget som saknas. Enligt uppgifter talar mycket för att det större, brittiska bulkfartyget, har kört det danska fartyget. Enligt Johan Nilsson, insatsledare på Räddningstjänsten västra Blekinge, har man redan nu en bild av vad som har inträffat.

– Det är den större båten som kört på den mindre. Den har kantrat direkt och lagt sig på sidan. Den större båten har då fortsatt och kört rakt över. Det har gått väldigt fort, fortsätter Johan Nilsson, säger han till Aftonbladet.

Bilder från Sjöräddningssällskapet visar det kantrade fartyget med ett kraftigt spår tvärs över skrovet. En förundersökning gällande grov vårdslöshet i sjötrafik har inletts, enligt ett pressmeddelande från Kustbevakningen.

– Kustbevakningen vidtar just nu ett flertal utredningsåtgärder och däribland vidtas även olika typer av tvångsmedel inom ramen för förundersökningen. Ytterligare brottsmisstankar har uppkommit och däribland grovt sjöfylleri, säger Kustbevakningens förundersökningsledare Jonatan Tholin, enligt pressmeddelandet.

Det ska inte heller finnas något tecken på att olja har läckt ut i nuläget, enligt Kustbevakningen. Vad som händer efter att fartyget satts på grund är ännu inte klart, enligt Emma Valham på Sjöräddningssällskapet.

– Hur det blir med bärgning, det är nästa skede. Här måste fartygsägarna komma in i bilden, de är de som bestämmer hur man gör och var fartyget ska transporteras, säger hon.

Det kapsejsade fartyget bogseras in mot svensk kust. Foto: Sjöräddningssällskapet

Text: • 2021-12-13
BåtnyttNyheterFartygKarin HøjKustbevakningenLastfartygSjöräddningSjöräddningssällskapet
Rulla till toppen