Töm spargrisen, det är båthandlardags. Nya Flying Flipper är oemotståndlig. Illustrationer: Flying Flipper

LivetOmbord

Klassiska Flying Flipper återuppstår – som makalöst lyxåk

Kolla in första bilderna på galna superbåten.

Text: Jens Augustinsson • 2017-08-24 Uppdaterad 2021-06-09

Jag blir sällan uppspelt över designen på nya båtar. Men inför nya Flying Flipper Superfly 42 kapitulerar jag villkorslöst. Kanske har det något att göra med att Flying Flipper för en båtintresserad grabb på 1980-talet var en lika stor och ouppnåelig dröm som Lamborghini Countach var för en bilintresserad pojkspoling. Nostalgins krafter ska inte underskattas.

Nu har dock Flying Flipper anno 2017 inte särkilt mycket med åttiotalsbåten att göra. Man har haft som ambition att föra arvet av klassiska Flying Flipper 30 vidare, med ett högpresterande stegbottnat V-skrov med 28 graders vinkel och stora utombordare. Men nu skalar man upp allting. Båten har nu växt till 42 fot och istället för två motorer så kan man nu klämma in tre på akterspegeln, på 627 hästar styck från Seven Marine om andan faller på. Eller två bensinmotorer och en elmotor från Torqeedo i mitten. Eller två alternativt tre 400-hästare från Mercury.

Kolfiberskrovet har lämnat åttiotalsdesignen långt bakom sig i kölvattnet och de kantiga linjerna känns istället igen från annan samtida båtdesign. Men nya Flying Flipper bär på designmarkörer där form och funktion verkar vara i perfekt balans och det skvallrar om att det här inte är vilken dussinbåt som helst. Spana till exempel in hur designteamet på Red Yacht Design har skapat fönstren i akterkabinen. De är placerade så att du kan se ut i båtens färdriktning, både bakåt och framåt. En maxad lösning som verkar ge hela kabinen en känsla av att vara ett eget litet universum som svävar lätt på vattenytan. Lägg till det också det öppningsbara glastaket över sittbrunnen och du har redan där en föraning att det här är något alldeles extra.

Företagets vision har varit att skapa en båt som som man aldrig sett maken till. Och baserat på de första illustrationerna så får man ändå medge att de i alla fall har kommit ganska nära.

Läs mer om båten på flyingflipper.com

TV: Följ med ombord på galna lyxbåten Aston Martin AM37

TV: Här är biltillverkaren Lexus nya galna superbåt

Äntligen sjösatt – här är futuristiska Mercedesbåten


Text: Jens Augustinsson • 2017-08-24
LivetOmbordNyheterMotorbåtNyheterOtroligt
Rulla till toppen