Steinlager II vann Whitbread 1989-1990 med Nya zeeländaren Sir Peter Blake som skeppare. Kommer hon till Göteborg för att försvara titeln i Legends race? Samtliga bilder: Volvo Ocean Race

LivetOmbord

Klassiska Whitbread-båtar tävlar i Göteborg

När Volvo Ocean Race kommer till Göteborg sommaren 2018 kommer det också bjudas på bonusglans från legendariska Whitbread- och VOR-båtar. Det blir bland annat ett kärt återseende med den första båten i tävlingens historia som seglades med helt kvinnlig besättning.

Text: Jens Augustinsson • 2017-02-15 Uppdaterad 2021-06-09

Pressmeddelande från Meetingspot

Volvo Ocean Race 45-åriga historia är full av fantastiska prestationer. I Legends Race 2018 kommer kända lag och båtar kappsegla samtidigt som de professionella lagen i finaletappen från Göteborg till Haag. 

Tävlingen Legends Race är öppen för alla båtar som någon gång deltagit i Whitbread Round the World Race eller Volvo Ocean Race sedan starten 1973–74. Kappseglingen kommer att starta den 21 juni 2018, samtidigt som de professionella lagen som tävlar i Volvo Ocean Race ger sig ut på finaletappen av jordenruntkappseglingen från Göteborg till Haag.

 

Klassiska Whitbread-båtar tävlar i Göteborg
Tracy Edwards ombord på Maiden under Whitbread 1989-1990.

Tracy Edwards deltog i Whitbread 1989-90 som en del av den kvinnliga besättningen ombord på båten Maiden. Det är en av båtarna vi förhoppningsvis får se på startlinjen nästa sommar.

– Vi hittade Maiden i dåligt skick för ett par år sedan på Seychellerna och jag har jobbat hårt för att restaurera henne och få henne tillbaks i sitt gamla fina skick, säger Tracy Edwards.
– Hon kommer inom kort att skeppas tillbaks till Storbritannien för att renoveras och vårt mål är att samla tjejerna i besättningen från 1989–90 och delta i Legends Race nästa sommar.

Legends Race kommer att bestå av en Maxi-klass, en klass för Volvo Ocean 60:or och en öppen klass.

– Legends Race kommer att göra hamnstoppet i Göteborg extra spännande för vi vet att det finns ett stort intresse för tävlingens historia i Sverige, säger Camilla Nyman, VD för Göteborg & Co som arrangerar hamnstoppet av Volvo Ocean Race i Göteborg 2018.
– Under målgången 2015 hade vi en väldigt populär utställning om Volvo Ocean Race arv i evenemangsområdet i Frihamnen. Nu kommer vi kunna välkomna flera kända båtar och seglare som deltagit genom åren och seglingsfantaster kommer säkert att kunna känna igen en hel del legendariska båtar och välkända ansikten.

Klassiska Whitbread-båtar tävlar i Göteborg
Maiden under Whitbread 1989-1990.

En liknande tävling för veteraner och kända båtar från tävlingens historia arrangerades i Alicante innan starten av tävlingen 2011. Den blev väldigt uppskattad av fans och senare har även ett Volvo Ocean Race Museum öppnat i Alicante. Under målgången i Göteborg 2015 byggdes en välbesökt utställning om tävlingens historia i evenemangsområdet i Frihamnen.

Hamnstoppet i Göteborg äger rum från 21-26 juni och starten för den sista etappen och Legends Race går den 21 juni.

Klassiska Whitbread-båtar tävlar i Göteborg
Volvo Ocean Race Legends Regatta 2011.

Här är datumen för nästa VOR-fest i Göteborg

TV: Volvo Ocean Race-båtarna renoveras för mångmiljonbelopp – per båt

Här störtar ensamseglarna i Vendée Globe genom södra oceanen – kolla in unika tv-bilderna


Text: Jens Augustinsson • 2017-02-15
LivetOmbordNyheterJorden*runt-seglingKappseglingNyheterVolvo*Ocean*Race
Scroll to Top