Klarälvens stränder inne i Karlstad kantas av hundratals olovligt byggda bryggor. Men nu ska de bort. Foto: iStock

LivetOmbord

Kommunens krav: 171 svartbyggda bryggor ska rivas

Klarälvens stränder i Karlstad kantas av hundratals svartbyggda bryggor. Men nu ska de bort, säger kommunen.

Text: Jens Augustinsson • 2017-09-04 Uppdaterad 2021-06-09

Som på många andra håll i landet är det brist på båtplatser. I värmländska Karlstad har många båtägare tagit saken i egna händer och hundratals olovligt byggda bryggor kantar nu älvens stränder inne i stan. Men nu har kommunen tröttnat och bryggorna ska vara borta innan årssiftet, skriver Nya Wermlands-tidningen.

Kommunens hållning är att bryggorna betraktas som svartbyggen och därför ska de nu rivas. Kommunen har istället uppmanat folk att gå ihop i bryggföreningar för att sedan bygga gemensamma bryggor. Men för att dessa bryggor ska kunna byggas krävs att Karlstad kommun ändrar i detaljplanerna, vilket man också lovat göra. Men inte i år – och inte heller före nästa sommar.

Detta innebär att det skulle uppstå ett glapp mellan de nuvarande och de framtida bryggorna. Och på vissa håll i stan anser sig inte bryggägarna skyldiga att riva sina bryggor så länge kommunen inte infriat sitt löfte om att ändra i detaljplanerna.

– Vi vill ha ordning och reda. Allmänheten ska känna sig välkommen till stränderna och man får inte privatisera kommunens mark utan tillstånd, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C), till NWT.

Enligt en inventering gjord av kommunen 2012 handlar det om 171 bryggor, som nu alltså ska bort innan den 31 december 2017.

Fyllde igen viken – nu hotas campingägare med vite

Felförtöjd båt blev grannfejd – kopplar in kronofogden

Därför får du lägga till även vid privata bryggor


Text: Jens Augustinsson • 2017-09-04
LivetOmbordNyheterHamnNyheterVänern
Scroll to Top