2 187 motorer har stulits i Sverige – de nio första månaderna 2017. Nu är det många som fått nog och vill se förändringar för att få bukt med problemen. Foto: Båtnytt

Båtnytt

Kritiker: ”Ge tullen befogenhet att stoppa stöldgods nu”

Motorstölderna fortsätter att öka. Flera riksdagsledamöter lyfter nu frågan kring tullens befogenheter. Det kan vara en nyckel till minskade stölder.

Text: Båtnytt • 2017-11-14 Uppdaterad 2021-06-09

Under årets nio första månader stals 2 187 båtmotorer i landet, en ökning med 13 procent mot samma period förra året. Nu har flera riksdagsledamöter motionerat om att tullverket bör få befogenhet att söka efter stöldgods i fordon som lämnar landet, något de inte har idag.

Både båtbranschen och försäkringsbranschen har legat på för att få utöka tullens befogenheter, nu återstår att se vad som händer under vinterns arbete i riksdagen.

Enligt Larmtjänst har stölderna ökat kraftigt i Region väst och i Stockholm. Region väst har tidigare fått ned antalet stölder genom att arbeta ihärdigt med Båtsamverkan. Larmtjänst menar att båtklubbar som är aktiva med Båtsamverkan har klarat sig från stölder, däremot ger sig tjuvarna på klubbar i Västsverige som inte är aktiva med samverkan.

Larmtjänst konstaterar att Båtsamverkan är effektivt men att så länge motorerna kan lämna landet handlar det mest om att problemet knuffas till ett annat område.

 

TV: Här är båtägarens kaxiga hälsning som fick motortjuvarna att ge upp

Motorstöld förhindrades vid båtklubb – så avslöjades misstänkta tjuvarna

Polisens tips: Så skyddar du dig mot båt- och motorstöld


Text: Båtnytt • 2017-11-14
BåtnyttNyheterBåtmotorBåtstöldNyheter
Rulla till toppen