KSSS tog hem allsvenskan i segling för andra året i rad. Foto: Daniel Stenholm

Båtnytt

KSSS allsvenska mästare i segling – igen

Vann för andra året i rad.

Text: Jens Augustinsson • 2018-09-10 Uppdaterad 2021-06-09

Det går bra nu. När fjärde säsongen av Allsvenskan i segling avgjordes i Gottskär gångna helgen kunde Kungliga svenska segelsällskapet, KSSS säkra sitt andra SM-tecken i rad.

Trots att klubben bara slutade sjua i helgens tävlingar, så kunde man ändå hålla undan mot de närmast jagande klubbarna som var Göteborgs kungliga segelsällskap, GKSS och Hjuviks BK.

– En av våra styrkor är att vi har en bra och bred trupp. Totalt har vi använt 17 seglare i år och ingen har seglat mer än en omgång. Visst har vi en fördel i att vi är en stor klubb. Men vi tar Allsvenskan på allvar och skickar alltid bra lag. Vi vill alltid vara med och slåss i toppen, säger Niklas Edler som är ansvarig för KSSS lag i ett pressmeddelande från Svenska seglarförbundet.

KSSS allsvenska mästare i segling – igen
När vindstyrkan närmade sig 17 meter per sekund under lördagen höll man upp ett tag med seglingarna, då båtarna började gå sönder. Foto: Daniel Stenholm

Det var bra tryck på vattnet under helgen. Efter att ha inlett i hanterbara vindar på 4-7 meter per sekund på fredagen så bjöd lördagen på betydligt tuffare utmaningar. När vindstyrkan började närma sig 17 meter per sekund och båtarna började gå sönder, så avbröt man seglingarna under någon timme.

Under söndagens seglingar tog tävlingsledningen det säkra före det osäkra och skippade gennaker ombord. Den klubb som behärskade undanvindsseglingen utan gennaker bäst visade sig vara Malmö SS, som var etta eller tvåa i elva av tolv race och med det som knep de segern totalt i deltävlingen. En seger som inte kunde kommit mer lägligt, då man före tävlingen riskerade att ramla ur allsvenskan.

KSSS har dominerat stort under de fyra säsonger som hittills seglats av allsvenskan. Med årets seger är de uppe på tre SM-tecken och har en andraplats från säsongen 2016, då göteborgsklubben Cape Crow Yacht Club stack emellan med en allsvensk vinst.

KSSS får nu representera Sverige i nästa års Champions league, där man slutade på sjunde plats totalt i år. Med det blev man bästa nordiska besättning och det var det bästa svenska resultatet hittills i Champions leagues femåriga historia.

GKSS, Hjuviks BK och SS Kaparen knep platserna bakom årets allsvenska segrare och får därigenom också representera Sverige i Champions league.

I botten av den allsvenska tabellen hittar vi JKV Västerås, Kullaviks KKK, Rörviks SS, och ESK Uppsala, som får segla i division 1 nästa säsong.

Snart startar Seglingsallsvenskan

KSSS vann Allsvenskan i Segling

I hamn efter kapsejsning i södra oceanen – seglade 400 sjömil med nödrigg


Text: Jens Augustinsson • 2018-09-10
BåtnyttNyheter
Scroll to Top