Köparen hämtade båten, men några pengar såg säljaren aldrig röken av. Men tack vare facebook hittade båten tillbaka till sin rättmätiga ägare. Foto: iStock

Båtnytt

Lurade till sig båt – blev avslöjad via facebook

Mannen sålde båten men fick aldrig betalt. Då tog han facebook till hjälp för att hitta tjuven och båten – och fick napp.

Text: Jens Augustinsson • 2017-10-27 Uppdaterad 2021-06-09

Knepen och metoderna för att stjäla båtar och motorer är många och det verkar inte finnas något slut på uppfinningsrikedomen bland tjuvarna. Men det här fallet som tidningen Barometern skriver om, måste nog räknas till något av det fräckaste och skrupelfria man kan göra.

En man på Öland sålde sin båt och köparen bad att få betala de överenskomna 95 000 kronorna på faktura. Båten hämtades men någon betalning dök aldrig upp hos säljaren.

När köparen konfronterades så hade han till en början en massa bortförklaringar. Sedan slutade han svara och till slut bytte han även telefonnummer. Köparen hade också uppgett en bostadsadress i Sölvesborg i Blekinge men där fanns han inte kvar när säljaren gjorde efterforskningar.

Läs mer: Ligornas fräcka metoder – så stjäl de din båtmotor

En polisanmälan gav inget resultat. Men när säljaren gjorde en efterlysning på facebook så lät resultaten inte vänta på sig. Det var många som hörde av sig och det visade sig också att det var flera som råkat ut för samma bedragare. Det handlade om andra saker än båtar, men tillvägagångssättet var detsamma.

I skrivande stund har säljarens facebookinlägg delats nästan 4 300 gånger och en av de som nåddes av inlägget hörde av sig med helt avgörande information. Det var en man som ägde en industritomt i Blekinge som berättade att båten av någon anledning stod på hans tomt.

Nu är båten tillbaka hos den rättmätiga ägaren men allt är ändå inte frid och fröjd. När han återsåg sin båt så var den i ett bedrövligt skick. Tjuvarna hade länsat den på det mesta av värde. Navigator och delar av inredningen var borta och båten var även halvfull med vatten.

Han verkar dock inte kunna räkna med någon ersättning från försäkringsbolaget, då försäkringen enligt ägaren själv inte gäller vid bedrägerier. Men han är fast besluten om att han ska fixa till båten igen – och sen tänker han behålla den.

 

Så många båtmotorer stjäls i din kommun – se hela listan

Polisens tips: Så skyddar du dig mot båt- och motorstöld

Här stals 65 båtmotorer – på en dryg vecka


Text: Jens Augustinsson • 2017-10-27
BåtnyttNyheterBåtstöldNyheter
Rulla till toppen