Har du en båt som ligger och skrotar? Fram till nyår har du chansen att göra dig av med den – gratis. Foto: Båtnytt

Båtnytt

Lyckad kampanj – så länge till kan du skrota båten gratis

"På två veckor har vi fått fler intresserade än under hela förra året."

Text: Båtnytt • 2018-10-16 Uppdaterad 2021-06-09

Det är många som vill ta chansen att skrota sin båt gratis. Sedan den nya båtskrotspremien infördes i slutet av augusti har 77 båtar anmälts för skrotning, uppger Båtskroten som tillsammans med Sweboat och Stena recycling sköter skrotningen.

– Vi trodde aldrig att det skulle vara ett sånt tryck. På två veckor har vi fått fler intresserade än under hela förra året. Men premien räcker till ungefär 300 båtar, och det går att anmäla sig fram till den 31 december, säger Maria Rindstam på Båtskroten.

Båtskrotspremien betalas ut av Havs- och vattenmyndigheten, HaV, som avsatt två miljoner kronor. HaV:s medel får endast användas för att betala själva skrotningen och pengarna beräknas kunna räcka till mellan 180 och 360 båtar, beroende på längd och vikt för båten. Man kan lämna in sin båt för återvinning på 25 ställen spridda över hela landet. Kravet är att båten är längre än tre meter och väger mer än 200 kilo.

Idag finns inget system för producentansvar för fritidsbåtar utan ansvaret för skrotning ligger hos den sista ägaren. Av landets cirka 900 000 fritidsbåtar är över 100 000 äldre än 40 år. Antalet sjöodugliga uppskattas till 62 000 och antalet övergivna skrotbåtar till cirka 2 000, menar HaV.

Så skrotar du din båt gratis

Båtbränder ökar dramatiskt

Två nya båtar sjönk – nu återkallas 40 exemplar


Text: Båtnytt • 2018-10-16
BåtnyttNyheterBåtskrotNyheter
Rulla till toppen