LivetOmbord

Man allvarligt brandskadad i Motalas gästhamn

I söndags eftermiddag fick Motalas räddningstjänst ett larm om en båtbrand i Motalavikens gästhamn. En fritidsbåt stod i lågor efter vad som rubriceras som en olycka. – Vittnen hade sett mannen komma upp från båten med brännskador och sade på tyska att det brann, säger Motalapolisens utredare Mikael Franzén.

Text: • 2015-07-27 Uppdaterad 2021-06-09
Man allvarligt brandskadad i Motalas gästhamn
Motalas gästhamn. Foto: Gotakanal.se
Så här går det för Fejan efter den förödande branden
TV: Här bärgas superträbåten SVERIGE
TV: Vi testar flytande underkläder

Det var klockan 14.54 på söndagseftermiddagen som räddningstjänsten fick ett larm om en brinnande båt i Motalas gästhamn. Förutom den tyske mannen fanns även en kvinna på båten. Både kvinnan och ett vittne i en bredvidliggande båt hade börjat släcka med hjälp av sina brandsläckare.

– Enligt ett vittne har mannen sagt att han fått någon vätska på sig när han lagade mat i sitt campingkök och att elden från plattan hade flammat upp på honom. Ett annat vittne hjälpte till att spola vatten på den brandskadade mannen när han kommit upp ur båten, säger Mikael Franzén.

När räddningstjänsten kom till platsen var branden redan släckt och båten var fylld med skum. Den brännskadade mannen uppges ha varit vid medvetande när han hämtades av ambulans. Han vårdas nu på intensivvårdsavdelningen på Linköpings Universitetssjukhus och ska enligt Motala & Vadstena Tidning ha skadat armar, mage och ansikte.

– Kvinnan ska ha klarat sig utan fysiska skador, säger Mikael Franzén.

Polisen i Motala kommer inte att starta en förundersökning då de bedömer att inget brott har skett.

Man allvarligt brandskadad i Motalas gästhamn
Brandsläckare kan rädda liv och minimera skador på båten.

Hans Andersson från Brandskyddsföreningen poängterar hur viktigt det är att ha en brandsläckare i båten.

– Det ställer de flesta försäkringsbolag som krav. När man vårrustar båten ska man kontrollera att brandsläckarna är ordentliga och täta. Satsa hellre på att köpa en ny om du är osäker. Jämför man brandsläckarkostnader med andra kostnader man lägger ner på en båt är de ofta väldigt låga, säger Hans Andersson.

Även gasolkök är viktiga att kontrollera med jämna mellanrum.

– Anslutningarna måste vara täta. Och när man inte använder gasolen ska man ta för vana att stänga av på huvudkranen för att undvika ofrivilliga gasläckage, säger Hans Andersson.

 

Läs mer om hur du förebygger brand på båten här

Fem tips för att ha koll på gasolen

Så väljer du rätt brandsläckare


Text: • 2015-07-27
LivetOmbordNyheter
Rulla till toppen