Martin Strömberg och havet verkar vara en perfekt kombination. Nu deltar han i sitt fjärde Volvo Ocean Race, som vaktkapten ombord på båten Turn The Tide On Plastic. Foto: Jeremie Lecaudey/Volvo Ocean Race

LivetOmbord

Svensk seglare klar för Volvo Ocean Race

Han kommer segla med skepparen Dee Caffari ombord på Turn The Tide On Plastic.

Text: Jens Augustinsson • 2017-09-19 Uppdaterad 2021-06-09

I elfte timmen presenteras nu den hittills enda svenska seglaren i kommande Volvo Ocean Race. Och det är ingen mindre än trefaldiga VOR-seglaren och racevinnaren Martin Strömberg.

Hans roll blir vaktkapten, rorsman och trimmer ombord på Turn The Tide On Plastic, som skeppas av brittiskan Dee Caffari.

Martin strömbergs stora effarenhet av Volvo Ocean Race kommer också väl till pass i det unga laget och han kommer fungera som något av en mentor för de yngre. Majoriteten av besättningen är under 30 år, vilket gör dem till tävlingens yngsta lag.

– Martin bidrar med massor av rutin till vårt unga lag. Hans erfarenhet av att coacha och utveckla unga talanger ger ännu mer balans i teamet och han kommer att kunna assistera mig som skeppare väldigt bra, säger skepparen Dee Caffari, som i VOR 2014-2015 seglade med svenskflaggade Team SCA.

Svensk seglare klar för Volvo Ocean Race
Team Turn The Tide On Plastic. Saknas på bilden gör nya zeeländskan Bianca Cook. Foto: Ugo Fonolla/Volvo Ocean Race

Martin Stömberg

* 35 år
* Uppvuxen på Orust
* Deltagit i tre tidigare Volvo Ocean Race

– 2008-2009 Ericsson 3 (4:e plats)
– 2011-2012 Groupama (Vinnare)
– 2014-2015 Dongfeng Race Team (3:e plats)

Trots att Martin alltså redan vunnit tävligen en gång är han fortfarande sugen på fler utmaningar.

– Jag har seglat runt jorden tre gånger, jag har vunnit racet och ändå är jag tillbaka en fjärde gång. Jag kommer tillbaka eftersom det här är det tuffaste, mest utmanande och roligaste evenemanget inom seglingssporten. Jag är idrottare – och jag vill vinna, säger Martin Strömberg.

– Göteborg är min hemstad och att tävlingen kommer tillbaks för fjärde gången är en av anledningarna till att jag vill vara med igen. Mest av allt ser jag fram emot att kämpa om etappsegern till Göteborg. Jag tror göteborgarna vill visa städer som Hongkong, Auckland och Kapstaden hur man välkomnar Volvo Ocean Race.

Martin har redan tränat med laget en tid. Den 8 oktober smygstartar tävlingen då hela flottan av båtar avseglar från Lissabon i Portugal till Alicante i Spanien. En delsträcka som inte ger några poäng i tävlingen. Det gör dock första etappen av racet, som går i omvänd riktning med start den 22 oktober.

14-21 juni 2018 gör Volvo Ocean Race ett hamnstopp i Göteborg. Det blir tävlingens näst sista, innan sista etappen till slutmålet i nederländska Haag.

Svensk seglare klar för Volvo Ocean Race
Turn The Tide On Plastic i Around The Island Race 2017. Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Nu byggs nästa generation VOR-båtar – men tiden är knapp

TV: Volvo Ocean Race byter till foilande enskrovsbåt – och katamaran

Här är datumen för nästa VOR-fest i Göteborg


Text: Jens Augustinsson • 2017-09-19
LivetOmbordNyheterJorden*runt-seglingKappseglingNyheterVolvo*Ocean*Race
Rulla till toppen