1471572.jpg

Båtnytt

Med det här nya ekolodet slipper du jaga på måfå när du fiskar på vintern

Humminbird Helix Ice är som namnet antyder en ekolodslösning för isfiske.

Text: Redaktionen • 2018-01-16 Uppdaterad 2018-01-16

Kan du inte sluta fiska när båten är på land och isen har lagt sig verkar det ju tråkigt att bara förlita sig på turen när du letar fisk. Då ska du såklart ha ett bärbart ekolod som du kan använda för att prickskjuta efter fisk, snarare än att jaga på måfå. Flera tillverkare har liknande lösningar, Humminbird satsar på en femtummare och en sjutummare i Helix-serien. Du får komplettera med ett batteri för att kunna använda ekolodet på isen.

En ny chirp-givare med droppform och flytkropp ska ge bästa möjliga upplösning och separation av fisk. Chirp betyder att ekolodet skickar ut ett kontinuerligt svep av impulser på många frekvenser. När ekot sedan kommer tillbaka har ekolodet mycket mer information att bearbeta än med ett traditionellt ekolod som bara sänder på en frekvens. 

Helix fungerar med sjökort från Navionics och med hjälp av funktionen Autochart live kan du kartlägga sjön under sommaren och sedan använda dina egna kartor över botten när du ska fiska på isen. Du kan givetvis även spara dina gps-positioner på sommaren för att ­sedan återvända på vintern. Eller tvärtom, hittar du bästa ställena på isen kan du ju återvända när isen har släppt. Med en givare på akterspegeln kan du använda Helix i båten på sommaren och på isen på vintern. Femtummaren kostar 5 795 kronor, sjutummaren 7 995 kronor. Comstedt.se


Text: Redaktionen • 2018-01-16
BåtnyttNyheter
Rulla till toppen