Utombordsmotorer är ett extremt eftertraktat byte. Men vid en båtklubb i Stockholmstrakten (ej hamnen på bilden) lyckades uppmärksamma medlemmar avslöja tjuvarna innan de slog till. Foto: iStock

LivetOmbord

Motorstöld förhindrades vid båtklubb – så avslöjades misstänkta tjuvarna

Österåker är en av flera Stockholmskommuner som drabbats av ett ökat antal båtrelaterade stölder i år. På båtklubben TBK har misstänkta tjuvar konfronterats när de fotograferade utombordsmotorer.

Text: Johan Cooke • 2017-08-21 Uppdaterad 2021-06-10

Statistik över det första halvåret visar att 2017 blir ett mörkt år för fritidsbåtsrelaterade stölder. Båtmotorstölderna har nämligen ökat i Sverige med 25 procent jämfört med samma period 2016, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå. Om den dystra trenden fortsätter under året försvinner långt över 2 500 båtmotorer i landet i år.

Därtill beräknas också över 100 båtar och marinrelaterad utrustning stjälas i större omfattning. Merparten av stölderna är öststatsrelaterad, enligt polisen. Framför allt är Stockholms län hårt drabbat av båtstölder. Ett exempel är skärgårdskommunen Österåker, nordöst om Stockholm. 

 – Våra klubbmedlemmar har de senaste åren varit tämligen förskonade från stölder. Men tyvärr ökar stölderna i år, konstaterar hamnkapten Gunnar Lundell hos Trälhavets Båtklubb, TBK. Det är en av landets största båtklubbar med över 1 800 medlemmar.

Trots medlemsbevakning, kameraövervakning och nya grindar samt högre staket vid klubbanläggningen har två nyare utombordsmotorer och fem motorreglage stulits hittills i år hos TBK.

– Vid det första tillfället stal tjuvarna en 90 kilos utombordare på 40 hästkrafter. De bar iväg motorn 700 meter genom skogen intill klubben, visar våra övervakningsbilder, säger Gunnar Lundell.

Några veckor senare stals en utombordare på 60 hästkrafter. 

– Efter den första motorstölden blev det en debatt på Facebook om de luckor vi ändå har i bevakningen. Den andra stölden berodde sannolikt på den tanklösa debatten på Facebook, säger Gunnar Lundell. Den spelade tjuvarna i händerna.

TBK har sannolikt ändå lyckats undvika potentiella stölder genom att vara observanta. 

I mitten av juni upptäckte TBK-medlemmen Thomas Ericsson två personer som betedde sig märkligt vid en spång utefter TBK:s bryggor. 

– Där gick två medelålders män och låtsades fotografera gräsänder. Emellanåt såg jag att de tog många bilder på båtar med utombordsmotorer, säger Thomas Ericsson.

Thomas har varit domare inom rättsväsendet och är övertygad om att det rörde sig om förberedelse för stöld. Han kontaktade då direkt TBK:s kansli. Tre personer från kansliet konfronterade männen, vilka även fotograferades. De talade ett språk som uppfattades som ryska.

– Efter den konfrontationen har vi inte haft några stölder på klubben. Männen vet att vi har fångat dem på bild. Vi har tidigare talat med misstänkta tjuvar på klubbområdet. Under lång tid efter konfrontationerna har det därför inte blivit några stölder, säger Gunnar Lundell. 

Men före midsommar gjordes ändå inbrott i fritidsbåtar i centrala Åkersberga kanal i Österåkers kommun. Bland annat hade tjuvarna skurit sönder kapell och plockat med sig marin kringutrustning. Det är dock oklart om de två misstänkta männen vid TBK har något med stölderna i kanalen att göra.  En motorbåt av fabrikatet Bella har också blivit stulen i kanalen, enligt obekräftade uppgifter. 

I juni, mitt på dagen, blev en familj av med sin utombordare i villaområdet Skärgårdsstad i Österåker. Motorn stals från familjens motorbåt fastsatt på en båttrailer intill villan. Någon upptäckte även att ett antal motorbåtar utan motorer låg och drev utanför en strandlinje i närheten. 

Likaså har ett antal båtar på Björnhamravarvet i kommunen haft inbrott i juni. Där blev till exempel en motorbåtsägare av med sin platt-tv och kabindörrarna hade blivit sönderslagna. Stölderna fortsätter oavbrutet. Första veckan i juli blev en uppsjö båtägare av med sina utombordsmotorer vid Hästängsudd, nära Björnhamravarvet.     

Brås statistik visar att båtmotorstölderna över tiden har blivit fler i Österåker, precis som i många andra kommuner. År 2012 stals 47 båtmotorer i Österåker, i fjol 58 stycken.    

Läs mer om ligornas arbetsmetoder och hur du “stoppar” tjuvarna i PB:s tema nr 9 i september.

Båttjuvarna tagna på bar gärning – med hjälp av GPS

Tagna på bar gärning – här förs båttjuvarna bort i handfängsel

Tio sätt att skydda sig mot båttjuvar


Text: Johan Cooke • 2017-08-21
LivetOmbordNyheterBåtstöldNyheter
Scroll to Top