Svenska Nimbus har satsat stort på senare tid genom att bland annat förvärva den svenska aluminiumbåtstillverkaren Alukin och flera helt nya modellserier (på bilden Nimbus W9). Nu tar man ytterligare ett stort steg framåt och förvärvar den finska båtkoncernen Bella Boats OY. Foto: Nimbus Boats

Båtnytt

Nimbus köper klassisk finsk båtkoncern

Nu blir bland annat kultmärket Flipper svenskt.

Text: Jens Augustinsson • 2018-12-04 Uppdaterad 2021-06-10

Svenska Nimbus är på offensiven. Man utökar sin produktportfölj med en av Finlands mest välkända båtkoncerner. Så här skriver Nimbus i ett pressmeddelande.

”Nimbus Boats Sweden AB förvärvar hela aktieinnehavet i finska båttillverkaren Bella Boats OY. Säljare är Raimo Sonninen och Brunswick.

Affären omfattar all affärsverksamhet och de fyra båtmärkena Aquador, Flipper, Bella och Falcon. Köpet inkluderar också återförsäljaren Flipper Marin AB i Täby strax norr Stockholm.

Bella Boats grundades av Raimo Sonninen 1970 och har produktionsanläggningar i finska Koupio och Larsmo. Antalet anställda i Finland är 150 personer.

Samarbetet med motortillverkaren Mercury, som inleddes 2003 efter att Brunswick förvärvat 36 procent av Bella Boats, kommer att fortsätta i samma utsträckning även efter den nu genomförda affären.

Genom sammanslagningen av två båttillverkare med lång erfarenhet av båtproduktion, så får vi en starkare närvaro i Norden och vi bygger också en stabil plattform för att expandera vidare ut i världen.

Vi kommer skapa ett ”House of Brands” och balansera våra varumärken noggrant mot varandra. Det här kommer ge våra återförsäljare ett komplett sortiment av båtmodeller och -märken.” 

Detta blir dock inte det första förvärvet Nimbus gör i år. I vintras gick Nimbus in som delägare i den svenska aluminiumbåtstillverkaren Alukin som är baserad i Norrtälje.

–  Det är ett viktigt steg i vår produktexpansion då vi nu kan erbjuda såväl fritids- som arbetsbåtar i aluminium via våra återförsäljare, sa Nimbus vd Jan-Erik Lindström då.

Nya modellserien från Nimbus kan bära 1 050 hästar på akterspegeln

Nimbus köper Alukin

Här är Nimbus nya storsatsning​


Text: Jens Augustinsson • 2018-12-04
BåtnyttNyheterNyheter
Rulla till toppen