Racet har börjat för att få nästa generation VOR-båtar klara till starten av 14e upplagan av tävlingen, som rullar igång i oktober 2019. Foto/Illustrationer: Brian Carlin/Volvo Ocean Race

LivetOmbord

Nu byggs nästa generation VOR-båtar – men tiden är knapp

En helt ny extrem båttyp ska gå från ritning till seglingsklar i åtta exemplar på mindre än två år. Nu startar en tuff kamp mot klockan.

Text: Jens Augustinsson • 2017-08-23 Uppdaterad 2021-06-09

2017-2018 år upplaga av Volvo Ocean Race har inte ens startat. Men redan nu är man igång med bygget av nästa generations båtar som ska seglas i den berömda jordenrunt-kappseglingen från 2019 och framåt.

I mitten på maj 2017 annonserade Volvo Ocean Race-organisationen att man inför nästa tävling, 2019-2020 skapar en ny entypsklass av foilande enskrovsbåtar som ska seglas på delsträckorna till havs. Det ska också byggas helt nya katamaraner med bärplan som ska användas vid de så kallade in port racen.

Och redan nu är man alltså igång med konstruktionen av de nya enskrovsbåtarna (se bilder nedan). VOR-organisationen har släppt några bilder som visar de första stegen av det som redan i november 2018 ska bli den första färdiga båten.

Man har en strikt tidplan för hur man ska lyckas bygga åtta nya båtar i god tid innan starten av nästa race i oktober 2019. Men det finns knappast utrymme för några större förseningar – för tiden är knapp.

Här är lite fakta kring bygget av de nya båtarna:

  • Byggtid cirka 40 000 timmar. Skrov och däck byggs av Persico Marine i Italien. Båtarna fraktas sedan till VORs egna ”boatyard” i Lissabon, där resten av båtarna monteras ihop.
  • För att hinna sjösätta den åttonde nya båten i juni 2018 måste man börja tillverka pluggarna till formarna i september 2017 och börja laminera de första skroven senst i början på mars 2018.
  • Den första båten måste komma till ”the boatyard” i Lissabon senast i september 2018 och vara helt seglingsklar i slutet på november 2018 för att man ska hinna få alla åtta båtarna klara till juni 2019.
  • Från och med september 2018 kommer en ny båt levereras till ”the boatyard” var fjärde vecka. Och man har sedan tre månader på sig att färdigställa varje båt.

Bråda tider för båtbyggarna i Volvo Ocean Race alltså. Läs hela artikeln om de nya båtarna på volvooceanrace.com 

Nu byggs nästa generation VOR-båtar – men tiden är knapp
Nu byggs nästa generation VOR-båtar – men tiden är knapp
Nu byggs nästa generation VOR-båtar – men tiden är knapp

TV: Volvo Ocean Race byter till foilande enskrovsbåt – och katamaran

Spanska Mapfre vann första testet inför Volvo Ocean Race

TV: Några missöden från Volvo Ocean Race


Text: Jens Augustinsson • 2017-08-23
LivetOmbordNyheterJorden*runt-seglingKappseglingVolvo*Ocean*Race
Rulla till toppen