Snart smäller stormen Knud till. Se till att du har förtöjt din båt ordentligt.

Båtnytt

Nu drabbar stormen Knud Sverige – så skyddar du din båt

Den första höststormen för året närmar sig den svenska västkusten. Läs våra enkla tips på hur du undviker skador på din båt.

Text: Jens Augustinsson • 2018-09-21 Uppdaterad 2021-06-09

Stormen Knud rör sig just nu över Nordsjön och väntas in över den svenska västkusten under fredagseftermiddagen och under kvällen och natten kulminerar den med stormbyar på närmare 30 meter per sekund på flera platser längs bohuskusten.

För såväl dig som har båten kvar i vattnet, som dig som redan tagit upp, finns det all anledning att ägna båten lite extra uppmärksamhet idag för att inte mötas av en obehaglig överraskning nästa gång du tittar till båten.

Här har vi samlat 10 bra tips på hur du kan säkra upp din båt så att den klarar stormen på bästa möjliga sätt.

* Först och främst – ta upp båten redan nu om du har möjlighet.

* Ligger din båt i ett exponerat läge där det riskerar att byggas upp vågor, vänd båten med fören mot vågor/vind. Ligger du långsides en kaj, försök om möjligt lägga dig på läsidan.

* Dubbla upp dina förtöjningar och glöm inte ryckdämpare. Ligger du vid en fast brygga, så tänk också på att vattenståndet lokalt kan öka kraftigt på grund av stormen.

* Fendra av ordentligt. Häng också fendrar i varierande höjder. De har en tendes att krypa upp och bli verkningslösa om båten rör sig mycket.

* Ligger båten väldigt illa till vid bryggan kan det vara bättre att ha den liggande i boj under ovädret. Då riskerar den varken att slå i bryggan eller andra båtar. Men försäkra dig om att det är en väl förankrad boj du förtöjer i.

* Har du en motor som går att lyfta med handkraft kan det vara idé att plocka av den för säkerhets skull.

* Töm båten på allt som ligger löst på däck/i sittbrunnen. Stormen kan vara en riktig mästertjuv, så tänk på att stuva undan öskar, levanger, hinkar, löst sittande kapell och annat som annars lätt blåser bort. Tänk också på att även en tajt inrullad rullfock kan bli ett lätt byte för vinden om den väl har fått tag i en liten flik, så ta ner den om du har möjlighet.

* Dubbelkolla att du har bra kräm i dina batterier så att din länspump fungerar när den ska. Förlita dig dock inte till att den är en heltäckande försäkring, utan kolla gärna ändå till båten under kvällen när stormen rasar som värst.

* Har du redan båten på land kan det vara idé att säkra upp med till exempel extra stöttor och fler fästpunkter på presenningar, så att inte vinden får tag i täckningen.

* Om du inte redan har täckt båten så kanske det är läge att vänta tills stormen dragit förbi.

TV: Se förödelsen efter Emma

TV: Här härjar stormen Angus i småbåtshamnen

TV: Här sänker höststormen halva hamnen


Text: Jens Augustinsson • 2018-09-21
BåtnyttNyheterListorNyheter
Scroll to Top