Max Salminen är vårt starkaste kort i Finnjollen. Men det blir ingen mer OS-segling i klassen för hans del efter 2020. Foto: Jesus Renedo

Båtnytt

Nu drar OS-seglingarna till havs – och en klassisk båt försvinner

Det vankas stora förändringar på seglingens OS-program inför spelen i Paris 2024. Två klasser med starka svenskhopp försvinner och en ny kölbåtsklass tillkommer.

Text: Redaktionen • 2018-11-06 Uppdaterad 2021-06-10

Internationella kappseglingsförbundet (World Sailing) har beslutat om flera förändringar till sommar-OS 2024. Bland annat försvinner Finnjollen från programmet, skriver svenska seglarförbundet i ett pressmeddelande. 

– Det är tråkigt att Finnjollen, där vi har många duktiga seglare, försvinner. Samtidigt öppnar sig nya möjligheter med nya klasser och vi välkomnar givetvis att det kommer att delas ut lika många OS-medaljer till damer som till herrar, säger Marie Björling Duell, förbundsdirektör på Svenska Seglarförbundet (SSF).

Finnjollen debuterade i de olympiska sommarspelen 1952 i Helsingfors. Sedan dess har Finnjollen varit en OS-klass som passat det lite tyngre männen. Men nu är dess ”OS-dagar” räknade och i Tokyo 2020 är den med för 18:e och troligen sista gången.

Nästa sida: Samtliga nyheter i seglingens OS-program 

En stor och viktig förändring till OS i Paris 2024 – eller snarare till Marseille där de olympiska seglingarna ska avgöras – är att det blir lika många damer som herrar på startlinjen. Det kommer alltså att delas ut lika många OS-medaljer till damerna som till herrarna från och med 2024.

Och det blir flera mixade klasser. Det blir bland annat en tvåmansjolle med mixad besättning. Troligt är att 470, som funnits länge på programmet med en dam- och en herrklass, till 2024 blir en klass med mixad besättning.

Även en ny Offshore-klass kommer att ha en mixad besättning i en kölbåt på mellan sex och tio meter. Exakt båtstorlek är ännu inte bestämd. 

Nytt på OS-programmet blir Kite. Även där kommer det på något sätt att bli en mixad klass. Exakt hur denna lagtävling kommer att gå till är inte klart – men det kommer inte att bli två seglare på en bräda…

Nacra 17 blir kvar som en foilande tvåskrovsbåt och den kommer även fortsättningsvis att ha mixad besättning. Även vindsurfingbrädan blir kvar med en dam- och en herrklass.

De klasser som också lever vidare är enmansjolle och det blir med största sannolikhet Laser (herr) och Laser Radial (dam). Även 49er (herr) och 49erFX (dam) blir kvar på programmet.

– Från svensk sida hade vi gärna sett att Finnjolle och 470 herr och dam hade varit kvar. Det är ju våra bästa klasser just nu med Max Salminen i Finnjolle och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

– Men nu är det som det är och både Finnjolle och 470 är ju kvar över OS i Tokyo 2020. Och det är positivt och spännande att Kite kommer med från och med 2024, och då som foilande. Sedan hoppas jag att det tas fram en lite mer modern bräda, än RSX, som gemene man skulle uppskatta.

– En Offshore-klass är exakt vad fransmännen vill ha. Det är stort med havskappsegling med enmans- och tvåmansbesättning i Frankrike. Det är bara att hoppas att det blir en bra båt och ett bra format. Risken finns nog att det kan bli ganska dyrt, tyvärr, säger Magnus Grävare.

Förändringarna gör dock att seglingen blir än mer jämlik och får visa upp sitt breda register från Kite , enmans- och tvåmansbåtar till brädsegling, foilande Nacra och havskappsegling.

Fler än hälften har brutit i världens tuffaste seglingstävling

Ny matchracingregatta i Skärhamn – lagen måste vara mixade

Krönika: Båtbranschens myter ger dyrare båtar


Text: Redaktionen • 2018-11-06
BåtnyttNyheterKappseglingNyheter
Rulla till toppen