Den lilla havstulpanen, en av båtägarens värsta fiender, är på krigsstigen. Foto: iStock

LivetOmbord

Nu varnas för havstulpaner i dessa områden

Havstulpanerna är på krigsstigen. Dags att vidta åtgärder för båtägare längs flera kuststräckor.

Text: Jens Augustinsson • 2017-07-25 Uppdaterad 2021-06-09

På västkusten sätter sig havstulpanerna flera gånger per säsong. På ostkusten är de inte lika aggressiva och nöjer sig med att etablera sig en till två gånger varje sommar. Och nu kommer den första varningen för delar av ost- och sydkusten.

Du som har båt i områdena kring Gotland, Kalmar, Blekinge och Skånes län (lokala skillnader kan förekomma) och inte bottenmålar din båt bör nog höra upp nu och vidta lite förebyggande åtgärder. Varningen kom den 24 juli och man har en till två veckor på sig att agera. Under den perioden är havstulpanen fortfarande lätt att få bort. Men ju längre du väntar…

Du som inte bottenmålar väljer förstås en annan metod för att hålla botten snäck- och fläckfri. Gå till exempel in på batmiljo.se. Där hittar du en förteckning över de flesta båtbottentvätarna i landet och många spolplattor. Men tar du tag i problemet tidigt så är det inte heller några större problem att hålla snäckorna borta med hjälp av någon form av rengöringsborste. Har du en liten båt så tar du lätt itu med problemet när du ligger med båten uppdragen på sandstranden under badturen, då du kan gå runt hela båten och skrubba. 

Här är två innovativa alternativ till bottenmålning

Köpguide: Aquador 23 WA: Välbyggd överraskning

TV: Hysteri utbryter ombord – här får båtägarna besök av oönskad passagerare


Text: Jens Augustinsson • 2017-07-25
LivetOmbordNyheterBåtbottentvättNyheter
Rulla till toppen