Boatit vill göra det enklare att komma ut i skärgården. Foto: Istock.

LivetOmbord

Nya svenska sajten vill vara som Airbnb för båtar

Har du dåligt samvete för att du är ute för lite med skutan? Nu kan du låta någon annan njuta av skärgården samtidigt som du tjänar stålar. Den svenska sajten Boatit vill bli en delningsplattform för båtar.

Text: Johanna Jackson • 2016-07-21 Uppdaterad 2021-06-09
Bilder: De såg en ö bli till – mitt i Stilla havet
TV: Leif-Ivan kör på grund med sin 10-miljonersbåt

Det kan tyckas finnas många fördelar med att hyra båt istället för att äga den. Då slipper man kostnader för kajplats, underhåll och vinterförvaring, och får istället njuta av det roliga – att vara ute på sjön.  

Och annonser för uthyrning av båtar är knappast något nytt utan går att hitta sajter som Blocket och hos renodlade uthyrningsföretag.  Men Boatit – som lanserades vid midsommar i år – hoppas förenkla kontakten mellan båtägare som vill hyra ut och de som vill njuta av en dag till havs.  

Bakom tjänsten står Michaela Möller, 32, från Uppsala som upptäckte tjusningen med båtlivet när hon träffade sin båttokige blivande man. Hon tyckte att något saknades på den svenska marknaden och idén om Boatit kom till. 

– Att ha en båt är dyrt och tidskrävande i förhållande till hur mycket de flesta faktiskt använder sina båtar. Att då enkelt kunna hyra ut sin båt när man vill, och utan någon ansträngning tjäna lite extra pengar, tyckte jag vore en bra idé. Och fler borde få möjligheten att komma ut på vattnet och uppleva friheten med en båt, även om man inte har tid eller råd att skaffa en egen. Det är win-win både för den som hyr ut och den som hyr. 

Nya svenska sajten vill vara som Airbnb för båtar
Michaela Möller, 32, tyckte att det saknades en bra uthyrningstjänst för båtar. Foto: Privat.

Hon berättar att intresset för tjänsten, som är inspirerad av bostadssajten Airbnb redan är stort. Efterfrågan är ofta större än utbudet, men nya båtar listas varje dag.

Vilka typer av båtar finns som listade varierar men i dagsläget går det att hyra allt från en fiskebåt på fyra meter för 800 kr per dygn till en 15-meters lyxyacht.

– Vi diskuterar nu priset med ägaren, men det kanske landar på 10 000 per dygn. Men störst utbud, och efterfrågan, är det på båtar i 5-6-metersklassen, säger Michaela Möller till Livet Ombord. 

5 snabba frågor till Michaela Möller, grundare av Boatit.se     

Hur kan båtägare vara trygga med att inget händer deras båtar?
– De flesta som hyr båt är försiktiga. Och den som hyr båten skriver på ett ansvarsavtal och lämnar en deposition som ska täcka självrisken på båtens försäkring om något skulle hända.

Finns det några tidsbegränsningar för att hyra ut eller hyra?
– Det är helt upp till ägarna och de som hyr. Man kan hyra en båt bara någon timme för att ta sig någonstans, eller en hel sommar om ägaren så önskar.

Hur mycket av hyrintäkterna får båtägarna behålla och hur mycket tar Boatit?
– I dagsläget tar vi 10% på hyran, så om du hyr ut din båt för 3000kr hos oss behåller du 2700kr. Men tanken är att reducera andelen i takt med att vi växer.

Vad krävs av den som hyr båten?
– För den som kör eller seglar en båt som är större än 12 meter lång och 4 meter bred, krävs skepparexamen. För alla båtar mindre än så behövs inte det, om det inte är ett krav från båtägaren. Men vi ser gärna att någon i båten har båtvana och kan hantera båten de hyr. Båtägarna själva kan även erbjuda att vara skeppare och köra båten åt dem som hyr, om de vill.

På vilka platser i Sverige finns ni?
– Än så länge finns vi framförallt i Stockholms skärgård, där vi själva befinner oss. Men Västkusten har börjat komma igång nu, och där finns det ju jättestor potential. Målet är att finnas i hela landet.


Text: Johanna Jackson • 2016-07-21
LivetOmbordNyheter
Rulla till toppen